Hlavní obsah

Mercedes Dietrichsteinová uložila ostatky svých rodičů do rodinné hrobky v Mikulově

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlechtična Mercedes Dietrichsteinová splnila v pátek 9. června přání svých zesnulých rodičů a uložila urny s jejich popelem do rodinné hrobky.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Bylo to přání mého otce. Usilovala jsem o to už od roku 1964, kdy on i moje matka zemřeli, ale tehdy to československé úřady odmítly,“ řekla šlechtična, kterou při pátečním pietním aktu doprovázela její rodina a řada hostů. Mezi přítomnými byl i starosta města Rostislav Koštial a místostarostka Marie Leskovjanová.

Přání svých rodičů, coby jediná dcera, Mercedes Dietrichsteinová splnila po 53 letech, kdy se jí podařilo dohodnout s úřady. Společně s urnami svých rodičů – otce Alexandra Dietrichsteina, knížete a hraběte Mensdorf Pouilly (1899–1964), a matky Marie de las Mercedes Dose y Obligado, zvané Mechita (1902–1964), uložila šlechtična do rodinné hrobky také urnu své babičky Olgy Alexandrovny (1873–1946), manželky knížete Huga Dietrichsteina, pohřbeného v neoznačené rakvi v jižním křídle hrobky. A právě vedle jeho rakve spočinuly všechny tři urny a návštěvníci památky si je mohou prohlédnout v prosklené vitríně.

Výjimečný pietní akt, který se v Dietrichsteinské hrobce konal poprvé od začátku druhé světové války, celebrovali mikulovští kněží v čele s proboštem Pavlem Pacnerem a nevšední atmosféru umocnil i zpěv členů Virtuosi di Mikulov.

Kníže Alexander zdědil mikulovské panství od svého otce a město si velmi oblíbila i jeho žena Mechita, která pocházela z Argentiny. Právě tam nyní žije princezna Mercedes se svou rodinou. Prostřednictvím právníků se poslední roky snaží očistit jméno svého otce a bojuje u soudu o navrácení rodového majetku, který museli po druhé světové válce opustit na základě Benešových dekretů.

I když většinu nároků soud zamítl, je ve hře stále Dietrichsteinská hrobka, která je kulturní památkou a je v majetku města Mikulov. Brněnský krajský soud v březnu letošního roku rozhodl vrátit celou záležitost k projednání. „V případě hrobky soud navrhuje, aby se znovu projednalo, zda nebylo porušené právo na respektování soukromého a rodinného života,“ odůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Libor Daňhel. Záležitost rodinné hrobky se tak vrací k Okresnímu soudu v Břeclavi.

Město Mikulov proti tomuto rozhodnutí podalo dovolání. „Rada města schválila podání dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Brně, kterým byly zrušeny výroky Okresního soudu v Břeclavi o zamítnutí části žaloby paní Mercedes Dietrichstein o určení vlastnictví hrobky. Proces tedy pokračuje,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Mikulov do opravy hrobky investoval už desítky miliónů korun a patří k nejnavštěvovanější památce ve městě. Dietrichsteinové sídlili na mikulovském zámku od šestnáctého století. 

Reklama

Výběr článků

Načítám