Hlavní obsah

Měnínská brána v Brně zve do světa hraček

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2007 připravilo Muzeum města Brna výstavu historických hraček výtvarnice a sběratelky Milady Kollárové. Výstava ji inspirovala k uskutečnění snu, vytvořit v Brně vlastní Muzeum hraček. V roce 2009 získala Měnínskou bránu, detašované pracoviště Muzea města Brna - právě ta je dnes světem hraček.

Foto: Archiv Muzeum hraček
Článek

Měnínská brána, někdejší součást městského opevnění, má novou úlohu – střežit SVĚT HRAČEK – SVĚT NĚKOLIKA GENERACÍ.  Expozice je rozdělena do dvou částí – hry a hračky pro děvčata a pro chlapce. 

"V Muzeu historických hraček prostřednictvím mé sbírky můžete nahlédnout do světa hraček několika generací. Před léty jsem nashromáždila pár starých hraček, z počátku jsem se zajímala jen o ty pohyblivé. Postupně mne však okouzlily staré hry, panenky, medvědi, pokojíčky, kočárky, koně, divadélka. A i když je nyní má sbírka již rozsáhlá, každý další přírůstek mne nadchne, byť se jedná třeba o maličkost," říká členka Unie výtvarných umělců, která sbírá i staré fotografie s tématem dítě s hračkou. 

"Objevování, určování původu a stáří hraček a případné restaurování, to je nádherné dobrodružství, které nikdy nekončí. Snažím se v rámci mých možností dokumentovat a nyní také veřejnosti zpřístupnit část našeho kulturního dědictví," popisuje Milada Kollárová svého životního "koně". 

V Měnínské bráně vystavila hračky, které braly děti do ruky od roku 1860 až do konce 70. let minulého století. "Mám ráda věci, ke kterým znám i příběh. To je případ malovaných kostek z roku 1944. Holčička i její maminka zahynuly při jednom z náletů na Brno. Rodina mi do sbírky tento mimořádný exponát věnovala," komentuje další z unikátů.

"Nejvzácnější jsou pro mne lidové hračky. Prostě něco autentického, čeho se dochovalo minimum. O vzácné a drahé panenky s porcelánovými hlavičkami často celé generace vzorně pečovaly," doplnila Kollárová, která dává přednost českým hračkám dříve věhlasných tuzemských firem jako Schovanek, Hamiro či Merkur.

Milada Kollárová

Studovala Střední uměleckoprůmyslovou školu, obor drobný umělecký průmysl. Studium ukončila v oddělení prof. Langra v roce 1966 a zvolila si práci návrhářky textilních hraček. Většinu života se však věnovala volné tvorbě. Autorka tapiserií podle vlastních návrhů a také poetických pastelů. Její práce je známá u nás i v zahraničí - Švýcarsku, Německu, Rakousku i na Kubě, tam pobývala s celou rodinou dva roky.

V Brně se s jejími díly setkáte například v hotelu International nebo ve Fakultní nemocnici. Také Muzeum města Brna vlastní její realizace. Pravidelně také svá díla vystavovala u nás i v zahraničí.

Poslední dvě desetiletí se její velkou zálibou stalo sběratelství hraček, doplněné hledáním původní i fotografické dokumentace.

Dvoupatrovou expozici lze navštívit každý den mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám