Hlavní obsah

MEKON 2013 v Ostravě potvrdil vysoký zájem o studium ekonomie

Novinky, Vendula Foldyna

Dvoudenní mezinárodní konference 15. ročníku MEKON 2013 byla zahájena na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě ve středu 6. února.

Foto: MTA
Článek

Cílem setkání je prezentace vědeckovýzkumných výsledků posluchačů, kteří se dále vzdělávají v těchto oborech doktorského studia: ekonomii, podnikové ekonomice a managementu, financích, veřejné ekonomice a správě, systémovém inženýrství a informatice.

Jak uvedl Milan Kaštan, vedoucí organizačního týmu MEKON 2013, v rámci čtvrtečního programu přednese své vědecké příspěvky šedesát účastníků v šesti tematicky oddělených sekcích. Tradičně je přitom vysoký zájem o ekonomii; letos však organizátory MEKONu příjemně překvapila i zvýšená poptávka doktorandů o vystoupení v anglickém jazyce. Do anglické sekce se přihlásilo patnáct zájemců.

Na konferenci MEKON 2013 přijeli účastníci z Polska, Slovenska, Rakouska a také z českých univerzit a dalších výzkumných organizací. Z jednání si odvezou sborník s více než 70 vědeckými příspěvky, které prošly anonymním recenzním řízením. „Pro hodnotitelskou komisi bylo tentokrát obtížné vybrat nejlepší vědecké práce, protože těch kvalitních se na letošním MEKONu sešlo opravdu hodně,“ uvedl Milan Kaštan.

„Doktorskému studiu věnujeme na Ekonomické fakultě nemalou pozornost a snažíme se pro studenty vytvářet co nejlepší podmínky. Velmi si vážíme, že účastníci této konference jezdí do Ostravy již několik let a opakovaně zavítají na naši fakultu. Věřím, že MEKON 2013 se opět stane platformou pro získání nových podnětů a zkušeností a že účastníci navážou trvalé odborné kontakty a přátelství, které budou i v budoucím profesním životě udržovat a rozvíjet,“ uvedla děkanka Ekonomické fakulty Dana Dluhošová.

Seznam oceněných studentů na MEKON 2013 v jednotlivých oborech studia

Systémové inženýrství a informatika:

Dan Slováček: Optimalizace paralelních výpočtů pomocí konvoluční matice

Radek Němec a František Zapletal: Optimalizace zpracování dotazů v databázovém systému Oracle 11G při testování výkonnosti dotazů v prostředí kotveného schématu datového skladu

Podniková ekonomika a management:

Tereza Navrátilová: Postoje, subjektivní norma a vnímaná kontrola chování při volbě vysoké školy

Eva Chalúpková: Aplikácia metódy analytického hierarchického procesu pri porovnávaní finančného leasingu a úveru

Finance:

Petra Matušková: Porovnání kapitálových požadavků pro měnové riziko

Kamila Růžičková: Aplikovatelnost výnosových metod oceňování: Hodnotové rozpětí vs. hospodářský výsledek

Ekonomie:

Jan Janků: Politicko-ekonomický cyklus v ČR

Adriana Nikolic: Spatial Interactions in Location Decisions: Empirical Evidence from a Bayesian Spatial Probit Model

Eva Poledníková: Application of Cluster Analysis in Regional Disparities Evaluation

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám