Hlavní obsah

Medvídci kamčatští Kuba a Tobi oslavili své první narozeniny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvědy kamčatské chová jako jediná v České republice Zoologická zahrada v Brně. Nejnovější přírůstky chovného páru matky Kamčatky a otce Jelizara, medvědí kluci Kuba a Tobi, oslavili své první narozeniny

Foto: ZOO Brno
Článek

Medvídci se narodili 30. ledna 2012 zkušenému rodičovskému páru. Dnes devatenáctiletí Jelizar a Kamčatka už spolu předtím zplodili pět mláďat, tři z nich byla vypuštěna zpět do volné přírody.

Kuba a Tobi patří díky své hravosti a roztomilosti k jedněm z nejoblíbenějších obyvatel brněnské ZOO. Mají daleko lepší dětství, než jejich rodiče. Jelizar a Kamčatka do Brna přicestovali v roce 2010 ze ZOO v Rostově na Donu a nastěhovali se do moderního výběhu v expozici Beringie. Do rostovské zoo, kde v betonovém, nepříliš útulném prostoru za mřížemi prožili skoro celý dosavadní život, se oba dostali jako osiřelá medvíďata.

"U nás si poměrně rychle zvykli na nový, moderní výběh a dnes si úžasně umí překrásného zalesněného prostoru s jezírkem užít," uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková. 

Medvěd kamčatský

Impozantní tmavě hnědý medvěd je největší suchozemská šelma žijící na území Evropy a Asie. V kohoutku samci měří až 135 centimetrů, když se však postaví na zadní, jejich výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi metry. Úctyhodná je i váha těchto obrů - zatímco samice váží kolem čtyř set kilo, u samců je rozpětí váhy mezi 650 až 700 kilogramy, obzvláště mohutné kusy ale mohou vážit i tunu. I kvůli tomu nemá medvěd kamčatský žádného přirozeného nepřítele, kromě člověka.

Pro pytláky na Kamčatce a některých přilehlých ostrovech, kde tito medvědi vyskytují, je stále vyhledávanou kořistí. Každoročně tu proto také ochránci zvířat najdou několik opuštěných mláďat, která často končí v zoologických zahradách.

Medvěd kamčatský je samotář, ve volné přírodě se dožívá zhruba dvaceti až třiceti let, v zajetí může žít i déle. Navzdory své váze medvěd kamčatský rád plave a dokáže vyvinout i poměrně velikou rychlost na souši, kde může běžet rychlostí až 45 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám