Hlavní obsah

Měděný důl Bohumír v Jestřebích horách vás ve vedřinách příjemně ochladí

Novinky, Vratislav Konečný

Jestřebí hory na Trutnovsku nejsou zrovna nejznámějším místem, ale přesto tu turistů potkáte v létě, v zimě dost. Obec Jívka je vsí zapomenutou, před pár desítkami ji ale živil hornický ruch. Málokdo už kromě místních pamatuje, že se tu těžilo uhlí, že ošklivý rozvalený objekt patřil dolu Stachanov.

Foto: Vratislav Konečný

Vchod do podzemí

Článek

Koukejte vašnosti, voni mají cuprum

Dědičnou štolu Bohumír otevřeli po padesáti letech, těžilo se tu od 19. století, kdy místní sedlák zjistil, že při kopání uhlí se objevila jakási podivná hornina. Nejdřív mu objev mědi (latinsky cuprum) potvrdili v Praze, poté i slovutná Vídeň. Tak se dostalo dolování mědi k řemeslům, která se na Trutnovsku provozovala.

Bez helmy samou ránu

Důl bude otevřen pouze přes letní sezónu, pak se má opět proměnit v hnízdiště netopýrů.

Ale určitě to stihnete, stojí za to, projít s čelovkou na helmě na 400 metrů podzemí, odvážlivci mohou vyšplhat i po kolmých únikových žebřích, ale zájemci se nehrnou. Že je helma nutná se přesvědčíte sami, až odrazí četné útoky stropu ražby na vaše hlavy. Bude jich zejména při výstupu k žebříkům více než dost.

Práce ve tmě a velmi namáhavá

Předběžný výklad se vám dostane již při sestupu od brány k dílu, v dole pak poznáte, jak tvrdá facha to musela být. Nainstalovali zde několik figur horníků při práci, rozhodně se pod zemí nenudili. K tomu tma, svítilo se ponejprv kahany, vlhko, určitě se pak budete těšit na povrch. V dole byly těženy systematicky dvě žíly, těžba byla ukončena  v roce 1965. O ukázkovou expozici se postaralo vedení o. p. s. Důl Šverma Žacléř, kde je expozice těžby uhlí.

Areál spravuje firma Gemec – Union. Expozice vznikl a v průběhu dvou let, vše se muselo vyčistit, znovu vydřevit, opatřit zabezpečením. Projdete starou štolou, kudy se vyvážely vozíky s vytěženou horninou ven.

Po cestě uvidíte nejen vystupující rudné žíly, ale také zmíněné figuríny i zbytky nalezených nástrojů a nářadí.

Ještě tu bude umístěn velký těžní stroj, váží přes sedm tun. Prohlídkový úsek je připraven i pro vozíčkáře, prohlédnout si ho tak mohou všichni. Uvidíte i bývalou strojovnu k dopravě na spodní patro. V roce 1853 se začalo s průzkumem ložisek v Dolních Verneřovicích, zároveň začala i těžba, kterou skončili v roce 1895, v roce 1919-1920 se znovuotevřel a přefáral důl Bohumír. Od roku 1949 do 1965 prováděly těžbu Rudné doly Jeseník, v nedalekém Odolově fárali i vězni.

Chtějí otevřít další štolu

Pokud bude zájem veřejnosti adekvátní a podaří se sehnat další peníze na provoz, chtějí zpřístupnit další, spodní štolu. Bohumír je otevřený  od června do konce září. Prohlídky s průvodcem se konají čtyřikrát denně. Vždy od 9, 11, 13 a 15 hodin. V podzemí je stálá teplota okolo 10 stupňů. Po likvidaci dolu a odvezení zařízení byla spodní část zatopena.

Jestřebí hory jsou dlouhý hřeben s minimálním převýšením, dvěma rozhlednami,  výbornou hospodou a řadou pěchotních srubů a řopíků. Nudit se tu nebudete.

Dospělí platí 120, děti a senioři 70 korun. Organizované skupiny od 20 osob mají dvacetikorunovou slevu na každou vstupenku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám