Hlavní obsah

Medaile pro mladé olympioniky bude z porcelánu

Novinky, Jakub Vohnout

Vítězové jednotlivých disciplín zimní olympiády dětí a mládeže, která odstartuje v Karlovarském kraji v lednu 2020, se mají na co těšit. Medaile za jejich výkony totiž nebude jen tak ledajaká. Půjde o unikátní porcelánový výtvor z dílny karlovarské výtvarnice a umělkyně Lenky Sárové Malíské.

Foto: Archiv: Krajský úřad Karlovarského kraje
Článek

Materiál ke zhotovení medaile tak bude vycházet z tradic regionální výroby porcelánu a medaile sama bude díky svému preciznímu provedení plnohodnotnou paralelou medailí olympiád pro dospělé sportovce.

„Od chvíle, kdy jsme získali pořadatelství Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže, jsme věděli, že medaile musí být jedinečné a chceme, aby byly spjaty s historií a tradičním odvětvím v kraji. Porcelánová medaile v kombinaci se zajímavou dekorací a motivem sněhové vločky, který vznikl ze zvětšeniny skutečné podoby vločky, přesně splňuje naši představu. Jsem přesvědčena, že díky tomu budou mít medailové ceremoniály velmi slavnostní ráz a medaili si budou sportovci opatrovat nejen jako důkaz svých sportovních kvalit, ale také jako originální umělecké dílko,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Pro všech 12 olympijských zimních sportů dodala oficiální porcelánové medaile společnost Thun 1794.

„Tvar medaile plně respektuje vítězný návrh grafiky pro Olympiádu dětí a mládeže, zároveň však vyzdvihuje přednosti porcelánu - materiálu, který je u nás v regionu více než doma již po staletí. Jedná se o unikátní porcelánový solitér, který důstojně splňuje ta nejvyšší kritéria,“ popsala Martina Kosová ze společnosti Thun 1794.

Pro mladé závodníky porcelánka Thun 1794 kromě medailí z "bílého zlata" - jak se s oblibou porcelánu říká - připravuje i porcelánové poháry. Vedle moderních medailí jsou naopak poháry velmi tradiční v klasickém provedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám