Hlavní obsah

Maratón okolo Boleveckého rybníka v Plzni přilákal na start šest desítek běžců

Novinky, Jiří Mašek

Tradice pravidelných maratónů, zavedená letos v Plzni oddílem atletiky SK Marathon Plzeň, pokračovala v sobotu 14. února dalším závodem na maratónské trati. Zároveň se běžela i desetikilometrová distance.

Foto: Tereza Mašková
Článek

Počasí bylo běžcům velmi přívětivé. Teplota kolem nuly, bezvětří s protrhanou oblohou, slibovala zajímavý závod a díky rovinaté trati i dobré časy.

Úderem 10. hodiny se na obě tratě vydalo celkem zhruba 60 běžců a běžkyň různého věkového složení. Větší část závodníků zvolila mírnější variantu, tedy běh na 10 km. Možná proto, že spousta začínajících závodníků a závodnic si chce nejprve otestovat výkonnost na kratší vzdálenosti, než se poté vrhnou na královskou disciplínu běhu, tedy maratón.

Přesto právě maratónská trať neměla slabé obsazení, o čemž svědčí i účast Mulugety Sebressy (Čecha narozeného v Etiopii), několikanásobného vítěze vcelku prestižního Kladenského maratónu, což závodu dávalo známku kvality. Je to jen malá ukázka toho, jak tyto závody v Plzni získávají na oblibě.

Na závodech není samozřejmě nejdůležitější jen to, kdo vyhraje - hlavním smyslem zůstává snaha přitáhnout k běhání v Plzni a okolí co nejvíc lidí a předvést jim kouzlo tohoto sportu.

Pro úplnou informaci je ovšem nutné dodat, že maratón vyhrál právě Mulugeta Sebressa v rekordním čase 2:37:27 hodin. V ženské kategorii byla nejrychlejší Michaela Dimitriadu, mistryně světa v běhu na 24 hodin v roce 2012, také v rekordním čase 3:15:35 hodin. Závod na 10 km opanoval Tomáš Stančík z Plzně za 38:36 minut a v ženách byla nejrychlejší Eva Potůčková, česká triatlonová reprezentantka, časem 42:20 min.

Po skončení závodu už ale všichni přemýšleli nad dalším závodem, který je na programu za měsíc, v neděli 15. března od 10 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám