Hlavní obsah

Mamutí stromy rostoucí v Praze se staly památnými

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou největšími stromy na světě a dorůstají až do výšky 80 metrů. Jedná se o sekvojovce obrovské a jejich zástupce můžeme potkat i v hlavním městě.

Foto: Aleš Rudl

Sekvojovce obrovské v Michelském lese

Článek

Počet památných stromů v Praze se rozrostl o čtyři další jedince. V metropoli je tak aktuálně 196 památných stromů.

Pod zvláštní ochranu byly zahrnuty dva sekvojovce obrovské, které rostou v Praze 4 v Michelském lese. Mohutné jehličnany se svojí typickou kuželovitou korunou kralují zdejší lesní školce. Vrcholky stromů dosahují výšky zhruba 35 m a obvody kmenů mají necelých 350 cm. Protože ale rychle rostou, tak se jejich obvod každým rokem nápadně zvětšuje. Svým původem pocházejí z Kalifornie.

Zajímavostí je, že zdejší jedinci byli vypěstováni ze semen. Ty údajně pochází z našich největších sekvojovců, které rostou v zámecké zahradě ve středočeských Ratměřicích. Tam je nechal vysadit hrabě Chotek již jako třináctileté. Tyto pro nás exotické dřeviny upoutají pozornost určitě každého návštěvníka.

Dalším památným stromem se stal javor mléč, který roste v nedaleké Krči před tamějším zámečkem. Jeho výsadba je zajisté spojena s přestavbou zámečku, která probíhala, když objekt vlastnil vídeňský advokát baron Schlosser v letech 1840 až 1860. Starý strom s obvodem 354 cm patří k nejmohutnějším pražským javorům. Svým vzrůstem také tvoří dominantu před novogoticky vypadajícím zámečkem.

Čtvrtým vyhlášeným stromem je dub letní v Kolovratech na jihovýchodním okraji města, který roste nedaleko bývalého vodního mlýna a je významný svým vzrůstem i věkem.

Internetové stránky o pražských památných stromech

Více o památných stromech v Praze je možné se dozvědět na webu www.prazskestromy.cz, kde najdete přesnou polohu všech vyhlášených stromů, bohatou fotogalerii a hlavně spoustu zajímavých informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám