Hlavní obsah

Máme samé šikovné děti, hlásí ze ZUŠ Dobruška. Výsledky to potvrzují

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saxofonista Slavomír Bílek a hráči na bicí Michael Kaiser s Leonem Macháčkem ze Základní umělecké školy Dobruška slavili úspěchy v ústředních kolech soutěží a soutěžních přehlídek vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pro zušky a vzorně reprezentovali školu i své město.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Saxofonista Slavomír Bílek, žák Hany Novotné, zvítězil v ústředním kole soutěže dechových nástrojů v VII. kategorii, tj. do 14 let.

Článek

Vítězství v ústředním kole

Saxofonista Slavomír Bílek z Dobrušky, žák Hany Novotné, zvítězil v ústředním kole soutěže dechových nástrojů, které se konalo od 3. do 6. května v ZUŠ Jana Hanuše v Praze, v VII. kategorii, tj. do 14 let. Na soutěžním pódiu ho doprovázela korepetitorka Alena Moravcová.

Ústřední kolo bicích nástrojů proběhlo ve dnech 18. a 19. května v ZUŠ Holice. I tam se skvěle prezentovali žáci zušky z města F. L. Věka. Michael Kaiser obsadil v I. kategorii (do 11 let) druhé místo a Leon Macháček získal ve III. kategorii (do 13 let) čestné uznání. Pedagogem obou hráčů je Oldřich Ševců.

Mezinárodní úspěchy výtvarného oboru 

Výsledkově nezůstává pozadu ani výtvarný obor. Domácí i mezinárodní ocenění jsou důkazem, že Petra Žďánská a její žáci vytváří opravdu skvělé věci. Práce výtvarníků navíc krášlí společné prostory umělecké školy a v současné době také atria knihovny v Dobrušce.

Mezi výrazné úspěchy žáků výtvarného oboru patří čestné uznání, které získala Denisa Čtvrtečková na Mezinárodní dětské výstavě Lidice. Tématem 46. ročníku byla Voda nad zlato. 

Dalším úspěšným výtvarníkem je Honza Ježek. Jeho malba krajiny s použitím akrylových barev a houbiček byla jako jediná z České republiky nominována a následně vybrána na mezinárodní výstavu v polském Rybniku. Téma letošní soutěže bylo William Turner - Slunce v mlze.  

Šimon Šinkora, také jediný z České republiky, získal v sedmém ročníku mezinárodního bienále Art of Young v Polsku stříbrné ocenění, když olejovým pastelem namaloval Verbuňk. Porota vybírala z 1647 prací, které vytvořili výtvarníci v jedenadvaceti zemích.

ZUŠ Open v Dobrušce

A co čeká ZUŠ v Dobrušce v nebližších dnech? Žáci i pedagogové všech oborů se připravují na ZUŠ Open, celostátní happening těchto škol ve veřejném prostoru, který proběhne 24. května. Svými nástroji rozezní velký sál Společenského centra - Kino 70, ale i prostor před budovou. Výtvarný obor se prezentuje v městské knihovně.

Zápis na nový školní rok 

Hned vzápětí - 25. a 28. května - se na půdě Základní umělecké školy v Dobrušce uskuteční zápis na nový školní rok. Vedení školy věří, že úspěchy, jimiž se zuška prezentuje, přilákají na jednotlivé obory další nadané děti.   

Reklama

Výběr článků

Načítám