Hlavní obsah

Málokomu se dnes poštěstí vydat třikrát stejnou sbírku básní, Miloň Čepelka mezi takové patří

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básník, prozaik, textař, herec, scenárista, moderátor a cimrmanolog – to vše je Miloň Čepelka. Své kořeny má na východě Čech a na tento kraj nedá dopustit. Před pár dny přijel pod Orlické hory spolu s hercem Stanislavem Zindulkou a přes nabitý program si našel čas na rozhovor o knihách a divadle.

Foto: Dana Ehlová

Miloň Čepelka a knihy k sobě nerozlučně patří. Je autorem sbírek básní i prozaikem a také moderátorem pořadu o nových knihách v Country radiu.

Článek

Můžete říci svůj pohled na herce Stanislava Zindulku?

Podle mě je to jeden z nejlepších českých herců a to nejen letos, kdy dostal Cenu Thálie, ale už dlouho. Dokonce si myslím, že měl dostat nějakou cenu mnohem dřív, ale to nechme stranou...

Vídáte Stanislava Zindulku na divadelních prknech?

V posledních několika letech jsem viděl tři inscenace, v nichž hraje. Vražedný pátek od Benjamina Kurase, Návštěvy u pana Greena a Dokud nás smrt... s Blankou Bohdanovou. Zajímavá věc je, že dnes je móda dělat z divadla víceméně experimentální scény, ale aby tam hráli hru, která je pro lidi a které by každý rozuměl, to je dost vzácnost. A právě Stanislav Zindulka má role v takových inscenacích, kde divák žije s figurami na jevišti a není to odcizené, jak je dnes moderní.

Často se říká: Pozor, to je divadlo, pozor, to neberte vážně… Podle mě je naopak divadlo potřeba brát vážně, protože jen tak ho člověk prožije, a teprve pak divadlo může povznést. A přesně takové divadlo on dělá.

V Přepychách se bude hrát vaše pohádka a dnes z ní uvidíme ukázku.

Ta ves, ve které se odehrává, se jmenuje opravdu Přepychy. Nazval jsem to tak schválně, protože mám vztah k tomuto kraji a snažím se to dávat stále najevo. Původně se jedná o rozhlasovou hru. Místní se jí chopili a dělají z toho maňáskovu hru v jevištní podobě pro dětičky. Prý zkouší s velkou chutí, a tak se těším na provedení.

Píšete stále poezii?

Mám radost, protože před několika měsíci mně vyšla kniha Mandel sonetů. Mám celkem tři Mandely, z nichž první vyšel už třikrát, což se málokomu poštěstí. Přece jenom poezie je, řekněme si to otevřeně, menšinová záležitost. Moje dvě vydání jsou vyprodána a to jen tak někdo říci nemůže.

Co nového připravujete?

Musím se přiznat, že můj nakladatel pan Snětivý (pozn.: nakladatelství Čas), který vydává mé básně, za což mu děkuji, protože vydávat básně je dnes riziko, dokonce přijal i další moji knížku. Jmenuje Monology k živým i mrtvým - je současná, dotýká se lecjakých ožehavých otázek současné doby. Jsem natěšený a zvědavý, jak bude přijata.         

Máte ještě nějakou novinku pro čtenáře?

Nakladatelství Vyšehrad připravuje knižní rozhovory, kde budu jejich objektem. Kniha se spoustou fotografií má téměř 250 stran. Myslím, že svět z toho zůstane štajf (úsměv). Tato publikace vyjde v květnu a budeme ji křtít na veletrhu Svět knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám