Hlavní obsah

Malíř Lukáš Kukal vystavuje v Přerově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí proběhla v přerovské galerii Mezi Světy vernisáž výstavy malíře Lukáše Kukala. Hlavním námětem jeho obrazů je krajina, převážně horská a podhorská z oblasti Jeseníků a Kralického Sněžníku. Výstava bude veřejnosti přístupná do konce srpna 2013.

Foto: Jiří Šafránek

Malíř Lukáš Kukal na vernisáži v Přerově.

Článek

Lukáš Kukal se věnuje malbě jako koníčku již od dětství. Jeho malířský projev podstatným způsobem ovlivnilo studium na oboru Užitá malba na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Zde pod vedením akad. malířů Miroslava Maliny a Vladimíra Zálešáka získal nejen potřebné technologické znalosti v široké škále malířských technik, ale zároveň cíleně a intenzivně rozvíjel své malířské schopnosti ve svém stěžejním námětu, v krajinomalbě.

V závěru studia dospěl až k fotograficky přesnému zachycení dění v krajině. Postupně se ve své tvorbě začal zaměřovat více na prožitek okamžiku, zachycení nálady a subjektivní výpověď o přírodě. V ranějších dílech se inspiroval částečně technikou malby impresionistů, hlavně jejich zájmem o zachycení světa širokou škálou barev bez předchozích schémat, ale také pozdně romantickým malířstvím Julia Mařáka a jeho následovníků, především pak generací českých impresionistů, Antonínem Slavíčkem a dalšími.

Od impresivně realistických krajin se však tvorba Lukáše Kukala postupně odkláněla a směřoval více k zachycení subjektivního prožitku krajiny prostřednictvím uvolněného barevného i rukopisného přednesu. Dříve k tomuto projevu dospěl na drobnějších malbách pastelem, v současné době tyto postupy rozvíjí v olejomalbě.

Mimo malbu se Lukáš Kukal intenzivně věnuje i fotografii. Námětem jeho snímků je krajina, Její krásu, náladu a svůj vztah k ní se snaží vyjádřit na panoramatických snímcích a intimních krajinných zátiších. Svou malířskou tvorbu prezentuje Lukáš Kukal na www.galerie-kukal.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám