Hlavní obsah

Malenovice oslavily 400 let trvání obce

Novinky, Břetislav Boháč

Sobotní odpoledne u Obecního úřadu v Malenovicích, na hřišti a v dalších přilehlých prostorách přilákalo starousedlíky i náhodné návštěvníky na oslavy 400 let trvání této malebné podhorské obce, v jejímž znaku je nádherně červená malina. Název obce nevznikl náhodou.

Foto: Břetislav Boháč

Pohled na vystoupení

Článek

Z historických pramenů je možné zjistit, že někdy po roce 1610 založil Jan Bruntálský nedaleko městečka Frýdlantu nad Ostravicí u Nové Vsi novou osadu Malenovice, zvanou též Malinov, který dostal pojmenování podle velkého  množství porostů malin, které v celém okolí hojně rostly.

Terénní převýšení v této obci má takřka 900 metrů, neboť její nejvyšší bod se nachází na Lysé hoře, nejvyšší hoře Beskyd v nadmořské výšce 1324 m, nejnižším bodem je pak údolí potoka Satiny na hranicích obce Nová Ves s nadmořskou výškou 425 m.

Většina obce se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy a na jejím území je celá řada přírodních i historických zajímavostí, stačí připomenout například Satinské vodopády na stejnojmenném potoce, kostel svatého Ignáce na kopci Borová nebo skautská mohyla na Ivančeně, která byla vybudována po 2. světové válce na paměť umučených skautů.

Velká řada dobrovolníků s obecním úřadem spojila své síly a všichni připravili program, ve kterém vystoupily děti, místní i spřátelené folklórní soubory i profesionální hudebníci. Program byl velmi zajímavý a vyvrcholil večerní zábavou.

Obecní úřad v čele se starostou Vladimírem Malarzem ocenil své občany za práci pro obec a ani občasný déšť dobrou náladu slavnostního dne nepokazil. Prostě - slavnost a sláva se vším všudy odpovídající kulatému jubileu. Návštěva Malenovic v sobotu skutečně stála za to!

Reklama

Výběr článků

Načítám