Hlavní obsah

Malbu fantastického obrazu zvládne každý

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Namalujete si jej v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích s pomocí vodní hladiny v sobotu 26. srpna. A k tomu si vyzkoušíte i některé tradiční knihařské postupy.

Foto: Eugenie Hančarová

Malování na vodě - Šárka Duran

Článek

V sobotu 26. srpna bude po celý den probíhat v muzeu tvořivá dílna, při níž zažijete obnovené setkání dvou umění. Starobylé turecké umění ebru využívá vlastností barev rozptylujících se po vodě k vytváření neuvěřitelných tvarů a vzorů. Ty se pak přenesou na papír.

Takto obarvené papíry byly nejprve používány jako podklad pro významné psané dokumenty, které se tím staly nezaměnitelné. Z této techniky se postupně vyvinulo svébytné umění. Již před několika stoletími jím byli inspirováni také evropští knihaři, využívali podobné postupy pro barvení papírů na potahy desek nebo předsádky knih.

Své vazby zdobil papíry barvenými na vodě i umělecký knihař Jenda Rajman. Uvidíte je při návštěvě muzea, vzniklého v dílně a domě, kde v první polovině minulého století pracoval a žil.

Malovat na vodní hladinu vás tu naučí Šárka Duran, která techniku ebru studovala přímo v místech jejího zrodu. „Materiály pro malbu si vozím sama z Turecka,“ říká. „Do barev z pigmentované mleté hlinky musím ještě přidat hovězí žluč, díky níž barva lépe plave. A voda se zase zahušťuje přípravky podobnými želatině.“

Po vytvoření svého obrázku si ještě navíc zkusíte některé knihařské práce s využitím originálních nástrojů z dílny. Vše vám bude k dispozici od 10 do 15 hodin, je to zábava i pro děti za doprovodu dospělého. Vaše práce bude trvat tak hodinu. Počítejte ale s delším časem na sledování ukázek umění ebru, a pokud máte zájem o prohlídku muzea. Muzeum prosí o přihlášení zájemců předem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám