Hlavní obsah

Májovák zahájí oslavy dvou významných výročí

Novinky, Petr Ženč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční novoroční koncert 1. ledna bude v Karviné v roce 2018 příležitostí k zahájení oslav dvou významných výročí. 750 let od první písemné zmínky o městě a také 110 let Májováku. Orchestr již nyní připravuje nevšední program, kterým chce tato výročí důstojně připomenout.

Foto: Petr Ženč
Článek

Přispějí k tomu jistě i vynikající sólisté, kteří přijali pozvání k hostování na této akci.

Liana Sass je sopranistkou a sólistkou předních operních scén celé Evropy. Jako sólistka vystoupila například s Českou filharmonií, v Alte Oper ve Frankfurtu nad Mohanem, Manoel Theatre na Maltě, Tel Avivu, Bruselu, Amsterodamu, Moskvě a Novosibirsku a na mnoha dalších scénách. Zde vytvořila řadu titulních rolí, z nichž připomeňme třeba Leonoru v Trubadúrovi, Hraběnku ve Figarově svatbě, Mimi v Bohémě, Rosalindu v Netopýrovi, Helenu v Polské krvi a mnoho dalších.

Jejím pěveckým partnerem bude Adam Grygar, člen opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Zde jej můžeme v současnosti vidět například v představeních Lazebník Sevillský nebo Romea a Julie. Věnuje se rovněž svým sólovým koncertům a sólově spolupracuje s několika orchestry.

Na koncertě se rovněž představí instrumentální sólistka, houslistka a sólistka instrumentalistka orchestru operety Národního divadla moravskoslezského Daniela Grygarová. Daniela koncertuje doma i v zahraničí, několikrát natáčela pro Českou televizi, Beskydskou televizi a televizi Polar. Jako sólistka vystoupila např. s Plzeňskou filharmonií, Českou komorní filharmonií, Virtuosi Pragenses, Vítkovickým komorním orchestrem a Moravskoslezskou Sinfoniettou.

Na programu koncertu zazní pod taktovkou šéfdirigenta Májováku Ondřeje Packana díla z oblasti symfonické dechové hudby (S. Hazo, T. Doss), díla klasiků české hudby (A. Dvořák) ale také slavných světových autorů (L. Bernstein, J. Williams, G. Verdi, F. Lehár, E. Kálmán). 

Koncert se koná v Městském domě kultury v Karviné 1. ledna 2018 od 15:30 hodin. Vstupenky je možno zakoupit v pokladně MěDK, v kině Centrum a on-line na www.medk.cz od čtvrtka 2. 11. 2017 od 15:00 hodin. Vstupné na koncert je 100 Kč. Koncert finančně podpořilo statutární město Karviná, Nadace Landek a Nadační fond Residomo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám