Hlavní obsah

Mahen. Mahen? Mahen! Projekt MZM připomíná osobnost, která se zapsala do kulturní historie města

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravské zemské muzeum se připojuje vlastním projektem k připomenutí letošního 80. výročí úmrtí básníka, novináře, spisovatele a dramatika, který svou mnohostrannou činností zanechal v Brně výraznou i živou stopu.

Foto: MZM archiv
Článek

Jiří Mahen (1882-1939), vlastním jménem Antonín Vančura byl rodákem z Čáslavi, jeho bratrancem byl Vladislav Vančura. Mahen se přestěhoval do Brna v roce 1910, žil tu a tvořil do konce svého života. Působil také jako dramaturg, divadelní kritik, byl redaktorem Lidových novin, po vzniku republiky také listu Svoboda, spoluzakládal časopis Index, stal se prvním městským knihovníkem, pak ředitelem knihovny, která nese jeho jméno. Ta má dnes třicet poboček. Jedna z nich v domě na dnešní Mahenově ulici, kde žil, je i místem Mahenova památníku. Jeho jméno nese také novorenesanční budova divadla, prvního v Evropě s celoelektrickým osvětlením. Vzpomenout by bylo možno další instituce inspirované Mahenem nebo jeho jméno přímo v názvu nesoucí.

Dalo by se říci: Mahena je Brno plno. Brňané se s ním potkávají vlastně denně. „Jiřího Mahena všichni známe,“ říká kurátorka projektu Hana Kraflová z Literárního oddělení MZM. - „Ovšem, nezůstali jsme pouze u letmých doteků? Kolikrát v životě jsme otevřeli jeho knihy? Jak často jsou inscenovány jeho hry? Proto se letos s tímto literátem, divadelníkem a knihovníkem potkáme přímo v ulicích Brna, města, které si zvolil za své působiště.“

Literární oddělení Moravského zemského muzea se rozhodlo letos v září mnohostrannou osobnost životem, působením a tvorbou více přiblížit. Městem bude na pravidelných linkách kroužit celý měsíc tramvaj s výstavou o J. Mahenovi. „Mnohé jeho výroky, vyslovené před několika desetiletími, jako by komentovaly dnešní svět,“ podtrhuje Kraflová.  Prezentace v tramvaji s dobovými snímky a citáty z Mahenova díla zní: „Myšlenky pro třetí tisíciletí,“

"Po Mahenových stopách" místy jeho brněnského působení se zájemci budou moci vydat v sobotu 28. září. Sraz na vycházku s výkladem bude v 15 hod. u banky na rohu České a Joštovy ulice. Šesti zastaveními se stanou někdejší kavárna Bellevue, bývalé Píšovo knihkupectví, knihkupectví Barvič a Novotný, hotel Slavia, divadlo Husa na provázku a knihovní budova v Kobližné ulici. Na procházku naváže debata o osobnosti a díle Jiřího Mahena v Dietrichsteinském paláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám