Hlavní obsah

Magické Vikýře PLAY po čtyřech letech vrací do podkrovní Galerie Malostranské besedy

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 3. března se veřejnosti znovu otevřou brány interaktivní výstavy s názvem Magické Vikýře PLAY. Unikátní projekt renomovaného umělce Petra Nikla navazuje na jeho úspěšnou realizaci z roku 2013 a opět si klade za cíl rozvíjet imaginaci, fantazii a tvořivost diváků.

Foto: Jiří Konvrzek

Všestranný umělec Petr Nikl vrací svou hravou výstavu do vikýřů Malostranské besedy

Článek

Zcela nové expozice a herní instalace navržené přímo na míru podkroví Malostranské besedy budou k navštívení až do 30. června.

„Interaktivní výstava Magické Vikýře PLAY navazuje na velmi oblíbené a hojně navštívené Vikýře PLAY, které v Malostranské besedě v roce 2013 vidělo téměř 50 000 návštěvníků. Jedná se o další z řady realizací mezinárodního projektu putovních výstav a doprovodných akcí ORBIS PICTUS PLAY, jež od roku 2000 zhlédlo více než 2,5 miliónu diváků po celém světě. Cílem tohoto unikátního projektu je prosadit fantazii, tvořivost a originální úhel pohledu do všech úrovní vzdělávání – od škol až po firmy,“ uvedl umělecký ředitel Malostranské besedy David Hanzlík.

Výstava Magické Vikýře PLAY je umělecky koncipována Petrem Niklem jako dlouhodobý proměnlivý inventář herních instalací a nástrojů, které jsou speciálně upraveny pro podkroví Malostranské besedy. Jedná se o soubor herních podkrovních hnízd, využívajících magického potenciálu půdního prostředí s výhledy na Malostranské náměstí. Expozice bude obsahovat vybrané původní prvky i zcela nové interaktivní objekty.

„Atmosféra půdního prostoru v samém srdci Prahy inspiruje k vytvoření tajůplného kabinetu, koncentrujícího souhrn zážitků pro všechny smysly. Tak jako u všech předešlých expozic projektu ORBIS PICTUS PLAY, bude i výstava Magické Vikýře PLAY plně interaktivní a svými nástrojovými objekty reagující na dané prostředí. Návštěvníci se mohou jednotlivých exponátů dotýkat, vstupovat do nich a hrát si s nimi. Mohou je dotvářet podle vlastních pocitů a představ či například reagovat na ostatní návštěvníky. Celkové tvůrčí dílo tak vzniká teprve až po zapojení aktivní fantazie každého diváka,“ vysvětlil koncept výstavy Magické Vikýře PLAY David Hanzlík.

Výstava nabídne aktivní tvůrčí prostředí, plné překvapení, sebereflexe, imaginace a spoluhry. Jednotlivé instrumentální soubory se zaměřují zejména na fenomén hry – na kreativní poznávání světa i sebe sama skrze vlastní smysly. Je určena návštěvníkům bez rozdílu věku a nezávislá na jazyku, sociálním nebo kulturním prostředí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám