Hlavní obsah

Lyžovačka v Jeseníkách bez starostí s parkováním

Novinky, Táňa Arťušenková

V těchto dnech, zejména o víkendech, míří na hory, ať už na sjezdovky nebo na běžky, mnoho milovníků zimních sportů. Problémem však bývá parkování. Proto i letos z Ostravy přes Opavu, Bruntál a Malou Morávku dovezou lyžaře a snowboardisty na Ovčárnu speciální skibusy společnosti Arriva Morava.

Foto: archiv EUR Praděd

Běžkaři na trase za Skřítkem.

Článek

Cestující v nich mohou převážet zimní vybavení bez problémů. Za přepravu lyží nebo snowboardů zaplatí 7 nebo 10 korun v závislosti na přepravní vzdálenosti. Tyto skibusy do Jeseníků pojedou do března.

Přímo v Malé Morávce jezdí skibus pravidelně od hotelů či chat. Pro ubytované hosty v Karlově pod Pradědem a Malé Morávce jsou tyto spoje bezplatné. K dispozici jsou i linky z Bruntálu do Karlova a na Čerťák ve Václavově.

Zájemci se tak mohou tento víkend vydat třeba na soutěž pro amatérské lyžaře S ČT sport na vrchol, která se koná o víkendu 18. a 20 ledna ve Ski Aréně Karlov u lanové dráhy Myšák. Lyžaři budou závodit v obřím paralelním slalomu na červené sjezdovce, přičemž registrace je bezplatná.

Připravený je bohatý doprovodný program, například sobotní testování nejnovějších modelů závodních lyží značek Solomon a Atomic. Účastníci si vyzkoušejí novou čtyřsedačkovou lanovku s bublinou i rozšířené sjezdovky a k tomu třeba vyhrají pobyt v lyžařském kempu pro vítěze jednotlivých závodních dní. Samostatně budou závodit dospělí a děti - chlapci a dívky ve věkových kategoriích 6-8, 9-11 a 12-14 let.

Od začátku ledna je ve Ski Aréně Karlov v provozu další nová čtyřsedačka Roháč Express. Je čtvrtou sedačkovou lanovkou v karlovském údolí a její nástupní stanice je přímo u stejnojmenného penzionu. Společně s novým odbavovacím systémem SKIDATA, který umožňuje pohodlnější průchod turnikety, přispívá k rychlejšímu odbavení lyžařů v celém areálu. Čipové karty jsou nejen hezké na pohled, ale zároveň praktické. Na zadní straně najdete mapu střediska i důležitá telefonní čísla.

Na skipas ze Ski Arény Karlov se navíc nově svezete i ve Ski Areálu Čerťák. A Karlov je vhodný i pro ty, kdo teprve na lyžích či prkně začíná. Vydat se mohou na 1 450 metrů dlouhý lyžařský zážitek. Pozvolný a mírný sklon této rodinné sjezdovky je ideální pro děti, rodiny, lyžařské kurzy i pohodáře.

V Karlově pod Pradědem a jeho okolí se pravidelně speciální rolbou upravuje až 80 kilometrů běžeckých tras. Několik z nich začíná přímo v Karlově. Dostanete se odsud na hřebeny Jeseníků nebo přímo na vrchol nejvyšší hory Praděd. Oblíbenými cíli jsou bývalá Chata Alfrédka, Hvězda, Skřítek nebo Nová Ves, kde se nacházejí závodní okruhy. Zaběhat se dá také na tříkilometrovém Fit okruhu, kde je čtyři sta metrů osvětleno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám