Hlavní obsah

Lví vrch Bořeň nabízí nádherné výhledy

Novinky, Vratislav Konečný

Když se podíváte na osamělý vrch tyčící se nad lázeňským městem Bílina od severozápadu, asi vám připomene spícího lva. Jinak s králem zvířat nemá tento solitér Českého středohoří nic společného. Pohoří je ve velké části rozpadlé do samostatných vrchů, ve střední části vytvořilo sevřenější hřeben.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled ke Krušnohoří

Článek

Vzhůru na sopku

Nejvyšší horu Středohoří Milešovku si zamiloval německý cestovatel Alexandr von Humboldt natolik, že výhled z ní označil za třetí nejkrásnější na světě a rád se na její vrchol vracel. Výhled z Bořeně (539 metrů) není o nic méně pozoruhodný. Sopečný původ pohoří je jednoznačný, hory mají typický kuželovitý tvar, znělcová odlučnost ztuhlé horniny je vidět na každém kroku.

Na vrchol vede celkem pohodlná turistická cesta vycházející z lázní Bílina, je dlouhá tři a půl kilometru s převýšením asi 350 metrů. Dvanáct informačních tabulí upozorňuje nejen na geologii, ale také na zvířenu a květenu Bořeně a celé oblasti.

Výchozí trasa vede z lázní Kyselka, které v současné době na balneologickou tradici vzpomínají, areál hledá „strategického partnera“ na oživení a hlavně na zafinancování chátrajících budov. V provozu je jen stáčírna Bílinské kyselky. Pokud nechcete absolvovat výšlap odtud, stačí zaparkovat u hospody pod Boření na úpatí kopce.

Lezecká oblast

Bořeň je jednou z největších nepískovcových oblastí v republice, je takřka jisté, že tu na lezce narazíte v každém ročním období. Lézt se může ale jen na jižních a západních stěnách, severní jsou pro lezení zapovězeny.

Pohled, který se otevře z vrcholu, není sice tak impozantní jako ze zmiňované Milešovky, ale zejména na podzim, kdy je na Bořeni nejlépe kvůli zbarvení listů stromů nejen na kopci, ale i po okolí, je odsud vyhlídka opravdu nádherná.

Pod vámi je vidět město Bílina se zámkem, dále do kraje směrem  k jihozápadu část Krušných hor a uhelné pánve pod nimi, na východní straně kopce Středohoří, kde se skrývá v lese na jejich okraji například zřícenina hradu Sukoslav. K severu znovu Krušné hory nad Osekem; přes Duchcov je možno zahlédnout Teplice.

Rozhodně doporučuji kvalitní dalekohled, dobrou mapu a přeji dobrý rozhled. Určitě se pár minut zdržíte, stojí to za to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám