Hlavní obsah

Lví vrch Bořeň nabízí nádherné výhledy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se podíváte na osamělý vrch tyčící se nad lázeňským městem Bílina od severozápadu, asi vám připomene spícího lva. Jinak s králem zvířat nemá tento solitér Českého středohoří nic společného. Pohoří je ve velké části rozpadlé do samostatných vrchů, ve střední části vytvořilo sevřenější hřeben.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled ke Krušnohoří

Článek

Vzhůru na sopku

Nejvyšší horu Středohoří Milešovku si zamiloval německý cestovatel Alexandr von Humboldt natolik, že výhled z ní označil za třetí nejkrásnější na světě a rád se na její vrchol vracel. Výhled z Bořeně (539 metrů) není o nic méně pozoruhodný. Sopečný původ pohoří je jednoznačný, hory mají typický kuželovitý tvar, znělcová odlučnost ztuhlé horniny je vidět na každém kroku.

Na vrchol vede celkem pohodlná turistická cesta vycházející z lázní Bílina, je dlouhá tři a půl kilometru s převýšením asi 350 metrů. Dvanáct informačních tabulí upozorňuje nejen na geologii, ale také na zvířenu a květenu Bořeně a celé oblasti.

Výchozí trasa vede z lázní Kyselka, které v současné době na balneologickou tradici vzpomínají, areál hledá „strategického partnera“ na oživení a hlavně na zafinancování chátrajících budov. V provozu je jen stáčírna Bílinské kyselky. Pokud nechcete absolvovat výšlap odtud, stačí zaparkovat u hospody pod Boření na úpatí kopce.

Lezecká oblast

Bořeň je jednou z největších nepískovcových oblastí v republice, je takřka jisté, že tu na lezce narazíte v každém ročním období. Lézt se může ale jen na jižních a západních stěnách, severní jsou pro lezení zapovězeny.

Pohled, který se otevře z vrcholu, není sice tak impozantní jako ze zmiňované Milešovky, ale zejména na podzim, kdy je na Bořeni nejlépe kvůli zbarvení listů stromů nejen na kopci, ale i po okolí, je odsud vyhlídka opravdu nádherná.

Pod vámi je vidět město Bílina se zámkem, dále do kraje směrem  k jihozápadu část Krušných hor a uhelné pánve pod nimi, na východní straně kopce Středohoří, kde se skrývá v lese na jejich okraji například zřícenina hradu Sukoslav. K severu znovu Krušné hory nad Osekem; přes Duchcov je možno zahlédnout Teplice.

Rozhodně doporučuji kvalitní dalekohled, dobrou mapu a přeji dobrý rozhled. Určitě se pár minut zdržíte, stojí to za to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám