Hlavní obsah

Lukáš Fasora v přednášce přiblíží osobnost Christiana d´Elverta

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna pořádá v pátek 5. února v 17.00 hodin přednášku Lukáše Fasory Christian d´Elvert, brněnský starosta a poslanec.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Lukáš Fasora je pedagog a proděkan pro výzkum a rozvoj na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V současné době působí v Historickém ústavu FF MU. Jeho dlouhodobým zájmem jsou moravské dějiny 19. století, zejména problémy sekularizace společnosti, problémy sociálních dějin a obecní samospráva.

Je autorem monografie Dělník a měšťan. Vývoj jejich vzájemných vztahů na příkladu šesti moravských měst 1870 - 1914 a mnoha dalších publikací. Jako spoluautor se podílel na vzniku celé řady prací, například Člověk na Moravě 19. století, Sekularizace Českých zemí v letech 1848 - 1914 nebo Český antiklerikalismus.

V přednášce představí Christiana d´Elverta jako starostu města Brna a zemského poslance, který se významně zapsal do dějin Brna a příznivě ovlivnil i jeho fyzickou podobu. Přednáška se koná ve videokonferenční místnosti ve 4. patře MZK, Kounicova 65a.

Reklama

Výběr článků

Načítám