Hlavní obsah

Lidovou stavbou roku ve Zlínském kraji je usedlost v Šumicích na Uherskobrodsku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznání Lidová stavba roku 2017 za příkladnou obnovu lidové architektury ve Zlínském kraji předal ve čtvrtek 5. října hejtman Jiří Čunek majitelce Trchalíkovy usedlosti č. p. 210 v Šumicích Stanislavě Janíčkové.

Foto: Zlínský kraj

Lidovou stavbou roku je Trchalíkova usedlost č. p. 210 v Šumicích.

Článek

Vyhodnocenou stavbu v Šumicích tvoří obytný dům, stodola a vozovna. Podle hodnotící komise je soubor zemědělské usedlosti vzácným dokladem způsobu života na venkově v první polovině 20. století v regionu Uherskobrodska. Je důkazem kontinuity vývoje lidové architektury, neboť jde o typickou podobu zemědělského sídla daného regionu.

„Při posuzování jednotlivých objektů je vždy zohledňována především kvalita provedených oprav, stupeň dochované autenticity, vlastní využití stavby i aktivita jednotlivých vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Všichni, kdo se snaží o zachování památek lidové architektury v našem kraji, si zaslouží uznání,“ řekl Miroslav Kašný, krajský radní pro kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Co s výhrou? Už víme, říkají majitelé... 

Vítěz zároveň s uznáním ve formě pamětní destičky vždy získává i finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun. „Přesně víme, jak s touto peněžní částkou naložíme. Investujeme ji do opravy dřevěné podlahy ve výminku,“ řekl syn oceněné majitelky Petr Janíček.

Renovace usedlosti podle jeho slov trvala šest let a dosud není zcela hotová. „Na začátku jsme zvažovali, zda to vůbec má smysl a přemýšleli i o jejím zbourání. Nakonec jsme se rozhodli požádat o pomoc památkáře z Uherského Brodu, kteří byli překvapeni historickou hodnotou této stavby a poradili, jak postupovat při obnově,“ přiblížil podrobnosti Janíček.

Současně uvedl, že zrenovovaný objekt už slouží také obci pro pořádání některých akcí, například k ukázkám řemesel a zvyků o velikonočních či vánočních svátcích.

Památkáři v kladné roli

Ocenění převzali i majitelé dalších přihlášených staveb na čtvrtečním slavnostním vyhodnocení 13. ročníku iniciativy Zlínského kraje, jejímž cílem je podpořit vlastníky ochotné přičinit se o záchranu a využití památek lidového stavitelství na území kraje.

Hejtman Jiří Čunek zdůraznil, že loni i letos získávají ocenění Lidová stavba roku fyzické osoby, pro něž je proces obnovy objektů finančně nákladný a složitý.

„Velmi si vážíme toho, když se i přes řadu nesnází tito soukromí vlastníci pouštějí do často hodně náročných rekonstrukcí. Je zajímavé, že zatímco lidé se většinou památkářů bojí, v tomto případě se právě díky památkářům majitelé rozhodli pro záchranu stavby,“ konstatoval hejtman.

Odborná porota vybírala ze čtyř návrhů, které obdržel Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje:

Odborná porota vybírala ze čtyř návrhů, které obdržel Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje: Dům č. p. 285 v Karolince- Raťkově, majitelka Petra Kňourková,

Odborná porota vybírala ze čtyř návrhů, které obdržel Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje: Dům č. p. 285 v Karolince- Raťkově, majitelka Petra Kňourková, Tzv. Hrabinova usedlost č. p. 19 v Kaňovicích, vlastníkem je obec,

Odborná porota vybírala ze čtyř návrhů, které obdržel Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje: Dům č. p. 285 v Karolince- Raťkově, majitelka Petra Kňourková, Tzv. Hrabinova usedlost č. p. 19 v Kaňovicích, vlastníkem je obec, Stodola u domu č. p. 77 v Bystřici pod Lopeníkem, vlastníkem je obec,

Trchalíkova usedlost č. p. 210 v Šumicích majitelky Stanislavy Janíčkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám