Hlavní obsah

Lidé už nabídli muzeu desítky spotřebičů s příběhem

Novinky, Táňa Modlová

„Bylo mi líto ho vyhodit a teď se možná dočká obdivu. Jedná se o vysavač Elektrolux Z 25 s příslušenstvím. Rok výroby neznám, zdědil jsem ho i s chalupou.“ To je jen jedna citace z e-mailů, ve kterých nabízejí lidé z celé republiky staré elektro do sbírek Národního technického muzea v Praze.

Foto: Táňa Modlová

Vysavač Elektrolux Z 25, který soutěžící „zdědil i s chalupou“

Článek

Citovaný dopis přišel z Tanvaldu na základě výzvy kolektivního systému pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN v rámci soutěže s názvem Máte doma muzejní kousek? Ta měla původně uzávěrku 31. srpna, pro velký zájem ale byla po dohodě s NTM prodloužena až do 13. září.

Další soutěžící, tentokrát z Lysé nad Labem, poslal fotografie s nabídkou elektrické odstředivky prádla z roku 1958. 

Ani tento pisatel sice nezná další podrobnosti o osudech nabízeného spotřebiče, zároveň ale „děkuje za pochopení a také za dobrý nápad, jak zachovávat dědictví našich šikovných předků“.

Pokud bude spotřebič vybrán do sbírky Národního technického muzea, postupuje dárce automaticky do slosování o tři poukázky na spotřební zboží v hodnotě 2000 Kč. To proběhne 23. září v Praze na Letné během vyvrcholení celorepublikového seriálu zábavně naučných ekologických akcí kolektivního systému ELEKTROWIN Přelez, přeskoč, recykluj!

Právě podrobnosti o tom, kdo, kde a jak spotřebič používal, stejně jako třeba původní obal, návod k použití nebo prodejní doklad dělají ze starého elektra v očích pracovníků muzea opravdu zajímavé kousky. Také možná zaujme kurátorku expozice Technika v domácnosti Lucii Střechovou nabídka pračka WM 66, která byla podle pisatelky soutěžního e-mailu zakoupena 22. ledna 1966 v Domácích potřebách Hradec Králové. Nejenže k ní existuje původní a kompletní návod k použití i paragon, ale k dispozici je také dokumentace související s reklamací, opravami a další korespondence s výrobcem.

Podle Střechové nejde ani tak o hledání unikátů, jako spíš o doplnění jednotlivých řad, které dosud nebyly kompletní. „Ve sbírkách scházejí spíš spotřebiče z 80. a 90. let 20. století, ne tedy ty úplně nejstarší,“ vysvětluje kurátorka. Za každý spotřebič vybraný kurátorem Národního technického muzea pro rozšíření sbírky obdrží jeho majitel drobný dárek a čestnou vstupenku do NTM pro dvě osoby s platností šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám