Hlavní obsah

Lidé uctí památku Olgy Havlové zapálením svíčky na pietní akci na Vinohradském hřbitově

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 27. ledna uplyne 21 let od úmrtí Olgy Havlové. Uctít památku zapálením svíčky u hrobky rodiny Havlových na Vinohradském hřbitově mohou lidé uvedený den v 15.30 hodin společně s Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové. Pietní akce se uskuteční za účasti Ivana M. Havla, bratra Václava Havla.

Foto: Výbor dobré vůle
Článek

V pátek 27. ledna to bude již 21 let, co zemřela Olga Havlová, manželka bývalého prezidenta Václava Havla.

Na Vinohradský hřbitov, kde je pochována, si tento den může přijít na Olgu Havlovou vzpomenout široká veřejnost. Za účasti Ivana M. Havla, bratra bývalého prezidenta Václava Havla, se zde uskuteční v 15.30 pietní akce. Svou účast na ní přislíbila disidentka, překladatelka a publicistka Petruška Šustrová a evangelický farář a disident Miloš Rejchrt.

Olga Havlová (11. 7. 1933 – 27. 1. 1996), rozená Šplíchalová, pocházela z početné dělnické rodiny na pražském Žižkově. Vyučila se v továrně podnikatele Tomáše Bati, kde pracovala až do šestnácti let. Tehdy přišla o čtyři prsty levé ruky, když se snažila opravit zaseklý lis. Po krátké době se stala uvaděčkou v Divadle Na zábradlí, kde působil i její budoucí manžel Václav Havel. 

Pro Václava Havla byla Olga velkou oporou. V době věznění Václava Havla pokračovala sama v práci na samizdatové edici Expedice. Z dopisů, které jí Václav Havel adresoval z vězení, vznikla později kniha Dopisy Olze. Spolupracovala též na vydávání Originálního videojournalu, který dokumentoval činnost disentu v Československu.

V tradici Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných Olga Havlová založila s přáteli z Charty 77 počátkem roku 1990 Výbor dobré vůle. V roce 1992 založila Nadaci Olgy Havlové a členové Výboru dobré vůle se stali členy její správní rady, jíž Olga Havlová předsedala.

Hlavním cílem Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové je pomáhat lidem se zdravotním postižením, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Za tuto práci získala Olga Havlová několik ocenění. Stala se českou a norskou Ženou roku a rok po své smrti jí byl propůjčen Řád Tomáše Garriguea Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

„Díky této nadaci se paní Olga snažila pomoci těm, jež si, jak sama říkala, nemohou pomoci sami,“ upřesnila poslání této nadace současná ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Nadace, kterou založila, letos oslaví už 27 let svého fungování. O tom, že odkaz paní Olgy je stále živý, svědčí 23. ročník udílení Ceny Olgy Havlové. Tato cena, která je udílena lidem se zdravotním postižením, jež sami pomáhají jiným, se letos uskuteční 29. května v Černínském paláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám