Hlavní obsah

Letošní casanovské slavnosti na zámku Duchcov budou ve znamení pověstí, bonsají a antiky

Novinky, Marian Hochel

Slavnosti budou oficiálně zahájeny v pátek 10. června 2016 v 18 hodin tradičním příjezdem Giacoma Casanovy v kočáře na duchcovský zámek. Následovat bude zahajovací přípitek s vrchností města na zámeckém balkóně. Na co všechno se můžete letos těšit?

Foto: Fotoarchiv zámku Duchcov

Dido a Aeneas ve Valdštejnském sále zámku Duchcov

Článek

Po celou dobu slavností se na zámku budou konat prohlídky zámecké expozice. Zámek nabízí tři prohlídkové trasy, v rámci kterých můžete objevovat sběratelské a mecenášské aktivity původních majitelů z rodu Valdštejnů, dozvíte se mnoho pikantností ze života Giacoma Casanovy, nejslavnějšího obyvatele duchcovského zámku, nebo se můžete nechat překvapovat okolnostmi transferu monumentální Reinerovy fresky, sejmuté z kupole barokního kostela zbořeného valdštejnského špitálu a osazené do betonového pavilonu v zámeckém parku.

Letošní zámeckou novinkou bude nový prohlídkový okruh s nově instalovanou expozicí Okouzleni antikou, kterou připravil Národní památkový ústav ve spolupráci s Ústavem klasické archeologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ve výstavních prostorách v přízemí jižního zámeckého křídla.

V Galerii Giacomo se na Vás budou těšit panenky v háčkovaných kostýmech, které vám převypráví Pověsti z hradů, zámků a podzámčí. Více než stovka panenek v miniaturních oblečcích ze soukromé sbírky vás zavede za poutavými příběhy na řadu známých i méně známých památek a míst v Čechách, na Moravě, ve Slezsku, ale i na Slovensku. Výstavu doplňuje i dvacítka historizujících divadelních kostýmů ze Severočeského divadla v Ústí nad Labem a výstava prací malých výtvarníků, kteří se zapojili do výtvarné soutěže na téma pověstí.

Hodinu před čtvrtečním koncertním recitálem Hudba královen v podání violové virtuosky Jitky Hosprové a souboru Musica Dolce Vita, který bude předcházet letošnímu ročníku Casanovských slavností, si budete moci prohlédnout videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina netradičním způsobem přibližující proměny zámeckého areálu v Duchcově a momenty z historie krajiny. Občané města Duchcova budou mít na toto promítání vstup zdarma.

U příležitosti zpřístupnění expozice Okouzleni antikou připravila správa zámku se Severočeským divadlem a Konzervatoří Teplice představení barokní opery Henryho Purcella Dido a Aeneas, jednu z nejstarších a nejznámějších anglických barokních oper z 80. let 17. století na námět ze starořecké mytologie. Bájný příběh o trójském princi Aeneovi a královně Dido bude uveden v režii a choreografickém nastudování Vladimíra Gončarova na zámku Duchcov v pátek 10. června. Představení je určeno pro školy.

Od pátku do neděle můžete navštívit v Knížecí zahradě výstavu Krása bonsají, kterou připravuje Bonsai klub Libochovice se správou zámku a Kulturním centrem Duchcov. Dozvíte se zde spoustu zajímavostí o bonsajích, které vám představí členové Bonsai klubu.

Pořadatel slavností KC Duchcov připravil dobové divadelní představení na zámeckém nádvoří, hudební festival v zámecké zahradě, historický šerm, jarmark dobových řemesel, ohňostroj, světelnou show a mnoho dalších atrakcí.

Podrobný program slavností: http://kcduchcov.cz/casanovske-slavnosti/

Reklama

Výběr článků

Načítám