Hlavní obsah

Letohrádek Mitrovských v Brně zve na výstavu korunovačních klenotů

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po „koronavirové“ přestávce se v úterý 12. května mezi prvními znovu otevírá brněnský Letohrádek Mitrovských s unikátní výstavou České korunovační klenoty na dosah a osudy 22 korunovaných panovníků. Nejen milovníci historie si mohou do 28. června prohlédnout výstavu věnovanou korunovačnímu kompletu.

Foto: archiv LM Brno

Letohrádek Mitrovských zve na výstavu věnovanou českým korunovačním klenotům a osudům 22 vladařů. Potrvá do 28. června 2020.

Článek

„Příběh se začal psát spolu s Karlem IV., který nechal zhotovit jedinečnou Svatováclavskou korunu, k níž pak byly přidány další vzácné předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty,“ uvedl produkční výstavy Petr Lukas.

V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných. Středověké insignie (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století, naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský.

„V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Současné žezlo s jablkem byly vyrobeny až pro soukromou reprezentaci Ferdinanda I. Habsburského,” připomíná produkční výstavy.

Současný známý trojkomplet poprvé použil při korunovaci až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj nezměrný historický i symbolický význam.

Podle Petra Lukase mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče je výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích, setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími jsou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin, makety středověkých pečetí a další exponáty.

Jak uvádí kurátor výstavy Petr Lukas: „Nezapomněli jsme ani na dětské návštěvníky - pro vyzkoušení jsme připravili interaktivní královský trůn a koruny pro malé krále a královny.“

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který zhotovil i šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Podle produkčního výstavy detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video.

Výstava bude přístupná do 28. června od úterý do neděle, vždy od 10 do 16.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám