Hlavní obsah

Letním sídlem hraběcího rodu Harrachů byl Hrádek u Nechanic

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestou po dálnici z Prahy na Hradec Králové nás upoutala tabule upozorňující na zámek Hrádek u Nechanic. Sjeli jsme z dálnice na odbočce na Nechanice a chvilku jsme bloudili, než se nám podařilo dojet do obce Hrádek.

Foto: Jana Bečková

Zámek

Článek

Zde se nachází zámek ve stylu tudorské gotiky, který byl postaven jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1839-1857. Původní plány na stavbu vypracoval hamburský architekt Stamman. Při pobytu F. A. Harracha v Anglii v roce 1839 byly přepracovány londýnským architektem Edwardem Bucktonem Lambem. Stavební práce vedl vídeňský architekt Karl Fischer, který také navštívil Anglii, a projekt ještě podle přání stavebníka průběžně upravoval a doplňoval.

Zámek má v půdorysu rozevřené písmeno V. V původních bohatě zdobených interiérech je prezentována ukázka bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století. Zámecké interiéry mají převážně novorenesanční charakter.

Největší a nejkrásnější místností je Zlatý sál. Jeho název je odvozen od zlacených kožených tapet vyrobených v Belgii. V Mühlgrubském salonu můžete vidět kurfiřtské židle. A v jídelně si můžete prohlédnout vzácné sbírky harrachovského skla. V prvním patře jsou soukromá apartmá hraběte a hraběnky a pokoje pro hosty.

Nejcennější části zařízení byly dovezeny z opuštěných nebo přestavovaných rakouských a německých zámků. Další části vybavení byly získány v Anglii a Francii. Měli jsme možnost vidět dětský pokoj, koupelnu, originální seznam šlechtických rodů, který sloužil jako určitý druh seznamky pro mladé šlechtice a šlechtičny. Během prohlídky vám průvodce odhalí hned několik tajných dveří.

Zámecká kaple sv. Anny byla dokončena v roce 1855. Interiéry zámku realizovalo 36 převážně místních truhlářů. Východně od zámku byla postavena hospodářská budova s jízdárnou, kočárovnami, divadlem a stájemi.

Anglický park byl zřízen v letech 1844–1859  a přechází v rozsáhlou oboru. V parku zámku se nachází golfové hřiště. Jistě stojí za zmínku, že na zámku byla natáčena celá řada filmů, pohádek i dokumentů.

V současné době se návštěvníkům nabízí možnost prohlídky ve třech prohlídkových okruzích. První základní okruh zahrnuje vstupní halu, Rytířský sál, Zlatý sál, Mühlgrubský salon, jídelnu, hernu, knihovnu, dubové schodiště, kancelář správce, Sakristii Kaple sv. Anny, halu před kaplí.

Druhý prohlídkový okruh obsahuje prohlídku vstupní haly, rytířského sálu, dubového schodiště, apartmá hraběte, apartmá hraběnky, dětského pokoje,  pokoje komorné, obrazárny - letní jídelny loveckého salonu, pokojů pro hosty, orientálního salonu, západního schodiště, kanceláře správce, Sakristii Kaple sv. Anny, haly před kaplí.

Ve třetím okruhu si můžete prohlédnout vstupní halu, Rytířský sál, Zlatý sál, Mühlgrubský salon, jídelnu, hernu, knihovnu, dubové schodiště, apartmá hraběte, které tvoří předsíň, salon, pracovna, koupelna, ložnice, apartmá hraběnky tvořené pracovnou, salonem, ložnicí, toaletním pokojem a koupelnou, dětský pokoj, pokoje komorné, obrazárnu - letní jídelnu, lovecký salon, pokoje pro hosty

Pokud zavítáte na Hrádek u Nechanic v adventním období od 26. listopadu 2016 do 11. prosince 2016, budete mít možnost vidět vánočně vyzdobené interiéry, seznámíte se s historií vánoc, zvyky a tradicemi. V rámci této akce bude zpřístupněna i zámecká kuchyně, kde budete moci ochutnat pravý anglický punč.

Reklama

Výběr článků

Načítám