Hlavní obsah

Letní hudební akademie v Kroměříži bude. Slibuje mimořádné lektory, benefice i podporu studentům

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník akademie dirigenta Tomáše Netopila se uskuteční od 14. do 19. srpna. Otevře letos další hudební obory - nově pod vedením Michaely Fukačové, Ivo Kahánka, Pavla Nikla nebo koncertních mistrů ČF Jana Mráčka a Jiřího Vodičky. V rámci svého doprovodného programu akademie zařadila poprvé i benefiční koncerty.

Foto: Letní hudební akademie v Kroměříži
Článek

Studenti konzervatoří, vysokých škol a další mladí hudebníci se ke studiu na Letní hudební akademii Kroměříž mohou hlásit až do 19. června. „Mám radost, že se nám podařilo najít způsob, jak akademii uskutečnit v takovém rozsahu a s fantastickými umělci v roli lektorů,“ uvedl zakladatel a umělecký ředitel Tomáš Netopil.

Mladí hudebníci se tak mohou těšit na téměř pětidenní intenzivní výuku v deseti sólových oborech pod vedením těch nejlepších interpretů a odborníků. „Těší nás, že se nám už tradiční hudební obory podařilo letos doplnit o klavírní obor, pod taktovkou mimořádného pianisty Ivo Kahánka, violoncello s Michaelou Fukačovou a také komorní hru a violu s Pavlem Niklem,“ dodal Netopil a upřesnil, že obor lesní roh se uskuteční ve spolupráci s Horn Festem Praha a jeho lektory budou Radek Baborák, Kateřina Javůrková a Petr Hernych.

Pro studenty bude letos připravena plnohodnotná výuka s lektory, ale i další aktivity vedoucí k dalšímu osobnostnímu rozvoji, jako je např. práce s trémou a média trénink. „Vybraným studentům jsme se navíc letos rozhodli poskytnout podporu v podobě částečného stipendia na školné a ubytování,“ doplnila výkonná ředitelka Jana Kubáčová.

V průběhu se také uskuteční dva benefiční koncerty, na nichž kromě vybraných studentů, laureátů minulého ročníku a dirigenta Tomáše Netopila vystoupí i lektoři akademie. Výtěžek bude věnovaný na podporu umění a sociálních služeb pro ty, kteří byli výrazně zasažení situací v uplynulých měsících.

Orchestrální akademie ve spolupráci s Akademií klasické hudby se uskuteční v pozměněné podobě a její koncert zazní 13. září ve Dvořákově síni Rudolfina pod hlavičkou Mladé filharmonie Dvořákovy Prahy – Orchestrální akademie Kroměříž.

Další informace a přihlášky naleznou zájemci o účast na webu akademie www.academykromeriz.com/prihlasky/prihlaska-solova-akademie/, kde se mohou až do 19. června hlásit.

O projektu

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval ZUŠ i konzervatoř. První ročník mezinárodní LHAK inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. LHAK v roce 2020 otevírá obory - sólová hra a zpěv, hudební management a akademie pro komorní smyčcová tělesa. Plánovaná orchestrální akademie ve spolupráci s Akademií klasické hudby letos proběhne v pozměněné podobě.

LHAK kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie.

Lektoři: Ivo Kahánek (klavír), Radek Baborák (lesní roh), Jan Mráček a Jiří Vodička (housle), Kateřina Kněžíková (zpěv), Michaela Fukačová (violoncello), Barbara Maria Willi (cembalo), Pavel Nikl (viola, komorní hra), David Mareček (hudební projekty), Zdeněk Klauda (klavírní spolupráce), Lukáš Moťka (trombon)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám