Hlavní obsah

Letiště ve Vodochodech zasáhne do voleb

Novinky, Redakce Novinky.cz

Vybuduje Penta ve Vodochodech mezinárodní letiště konkurující Ruzyni, nebo zde zůstane pouze cvičná plocha pro letouny z Aera? To je otázka, která v obcích v okolí Vodochod zcela neutichla a během blížící se kampaně do komunálních a senátních voleb znovu silně ožívá.

Článek

Ve své předvolební kampani ji využijí hlavně odpůrci zbudování velkého letiště. Mezi ně se řadí například sociální demokraté v Odoleně Vodě – městě, které je letišti nejblíže.

„Projekt mezinárodního letiště, tak jak jej představila Penta, ČSSD v Odoleně Vodě nepodporuje,“ řekla Právu předsedkyně místního sdružení ČSSD Miroslava Měchurová. Na její popud na jaře ve městě proběhlo referendum, ve kterém zvítězili odpůrci letiště, ale jež pro malou účast nebylo uznáno.

Pro starostu Panenských Břežan Libora Holíka, který kandiduje za Věci veřejné na senátora ve volebním okrese Mělník, je existence letiště zásadním problémem. „Samozřejmě, plánovaný rozvoj Letiště Vodochody v silně zabydleném regionu je nejvážnější hrozbou pro tento region s vážnými dopady na zdraví obyvatel a znehodnocení jejich nemovitostí,“ napsal Holík ve svém profilu na stránkách VV.

ODS a TOP 09 nebudou proti

Smířlivěji na vybudování pohlíží ODS v Odoleně Vodě i místní TOP 09, která zde kandiduje ve spojení s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Když loni Penta přišla s první variantou rozvoje letiště, tak byly obě strany proti. Pokud se ale firma postaví vstřícně k zásadním připomínkám, tak výstavbě letiště nebudou ODS ani TOP 09 bránit. Chtějí hlavně, aby Penta zařídila napojení na dálnici D 8 a výrazně rozvinula místní infrastrukturu.

Podobně se k problému stavějí i TOP 09 a STAN. „Nepatříme mezi křiklouny, kteří křičí, letiště v žádném případě. Pokud Penta dostojí všem podmínkám, tak se budeme snažit ze situace vytěžit co nejvíce pro občany,“ řekla Právu Veronika Vendlová z kandidátky TOP 09 a STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám