Hlavní obsah

Létající ryby na Šumavě se již brzy předvedou návštěvníkům

Novinky, Petr Hejna

Kousek od Borových Lad, po silnici vedoucí na Knížecí pláně, se nachází areál pstruhové líhně, provozované Správou NP a CHKO Šumava. I když je známá pod názvem pstruhová, odchovávají se zde další druhy ryb, navázaných na potřebu čisté proudící vody.

Foto: Petr Hejna
Článek

Krom předmětného pstruha potočního to je dále čeledí lososovitých příbuzný lipan podhorní, mezi treskovité se řadící mohutný mník jednovousý a drobná střevle potoční. 

Drobný plůdek je odchováván v prostorách pod chatou, aby byl později přemístěn do některé z chovných nádrží, propojených tekoucí vodou. Zde dorostou do velikosti, která je již vhodná pro pouštění do volné přírody, tedy konkrétné do přítoků Křemelné, Teplé Vltavy a Studené Vltavy.

Zejména dětské návštěvníky uchvátí ukázka krmení dospělých ryb, kdy v boji o kus potravy skáčí nad vířící hladinu - pochopitelně to nejsou tzv. létající ryby, popisované Thorem Heyerdahlem při jeho plavbě na voru Kon-Tiki, ale ve svých výkonech si s nimi nezadají. Jedná se o nádrže, kde jdou chovány ryby pro export, tedy v našich vodách nepůvodní, jako je kupříkladu siven americký. Naopak chov domácího pstruha potočního zařadil CHKO Šumava roku 2009 do národního programu coby vlastníka genetického zdroje této ryby z dané lokality.

Proti proudu Vltavského potoka, zdroje vody pro líheň, je k vidění funkční rybí přechod. Ryby zde mají možnost přirozenou cestou putovat proti proudu podplouváním kamenů v peřeji. Přechod je osazen elektronickým rámem, který zaznamenává pohyb očipovaných jedinců.

Líheň v Borových Ladech je v provozu od roku 1997, od roku 2006 umožňuje v letním období odborníkem komentovanou prohlídku. Tyto exkurze se konají každé úterý od 10 hodin, letos se brány – tedy dveře chaty a vrátka oplocení chovných nádrží, otevřou 16. června, poslední exkurze se uskuteční 28. srpna. Místo srazu je před obchodem v Borových Ladech. 

V obci můžete navštívit také soví voliéry, je východiskem k nedaleké Chalupské slati, nebo na Knížecí pláně a železnou oponu na Bučině.

Reklama

Výběr článků

Načítám