Hlavní obsah

Lemur Kája má v Zoo Brno povolené vycházky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v zoo uteče z klece chované exotické zvíře, je to většinou nepříjemná mimořádná událost. Existují však výjimky. Jednou z nich je Kája, mladý lemur tmavý z brněnské zoologické zahrady. Z klece si vychází ven, kdy se mu zachce, a nikomu to nevadí. Vždy se totiž sám zase vrátí.

Foto: Jiří Smutný

Lemur Kája na vycházce po zábradlí

Článek

Kdo je jde podívat v Zoo Brno na lemury, může narazit na jeden černý exemplář, pohybující se zcela volně na cestě před klecí. Je to lemur tmavý, poddruh černý. Mladý samec se jmenuje Kája a z klece se dostává rozšířenou mezerou mezi svislými dráty. Stejným otvorem se pak zase vrací zpět.

Pokud to návštěvník neví, možná začne uvažovat o tom, že půjde poinformovat vedení zoo, že z klece uprchlo zvíře. Když si pak ale přečte na informační tabulce, že Kája klec sice občas opouští, ale až se venku vydovádí, rád se zase vrací zpět ke svým rodičům, je vše vyřešeno.

Lemuři jsou endemitské poloopice, žijící výhradně na Madagaskaru. Zoo Brno chová lemura tmavého (poddruh černý), lemura běločelého a lemura katu. Lemur tmavý je ze všech lemurů nejvíce sexuálně dimorfní. Samec je obvykle celý černý, někdy tmavě hnědý. Samice je naopak světlá, většinou světle hnědá.

Lemur tmavý žije na severozápadě Madagaskaru a přilehlých ostrůvcích Nosy Komba a Nosy Be. Dosahuje hmotnosti 2 až 2,5 kilogramu. Je 30 až 45 centimetrů dlouhý, ocas měří až 55 centimetrů. Jako potrava mu slouží nektar, listy, plody, semena, hmyz a menší obratlovci. V přírodě tvoří tlupy o 4 až 15 jedincích, vedené dominantní samicí. Dožívá se 20 až 25 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám