Hlavní obsah

Lektorovaný program Víš, co doopravdy jíš? již navštívilo přes 300 žáků z 19 škol

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejnavštěvovanější programy letošního jara v přerovském muzeu patří beze sporu lektorovaný edukační program s názvem Víš, co doopravdy jíš?, který žákům připomíná zásady zdravé výživy a představuje historii i současnost falšování potravin.

Foto: Iveta Juchelková

Víš co doopravdy jíš? Lektorovaný edukační program k výstavě Šejdíři a šizuňkové Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Po celé České republice právě vrcholí období školních výletů – stejně tak tomu je i v Muzeu Komenského v Přerově, kde se nyní střídá jedna školní skupina za druhou. Některé žáky a studenty čeká prohlídka stálých expozic a vyhlídka z věže zámku, většina dětí ovšem míří na některý z edukačních programů, které má muzeum v nabídce.

Program s příznačným názvem Víš, co doopravdy jíš?, který doplňuje výstavu Šejdíři a šizuňkové. Historie falšování potravin během prvních šesti týdnů navštívilo již 306 žáků a 32 pedagogů z 19 různých škol. A stále přibývají další, často dvě i tři skupiny denně.

„Máme velkou radost, že je o program takový zájem – nejvíce dětí k nám přichází z obou stupňů základních škol, účastní se však i studenti z gymnázií, učilišť či odborných středních škol, stejně ale tak děti z mateřských škol. Většina žáků samozřejmě přichází z Přerova a blízkého okolí, ale už jsme přivítali i skupiny z Malenovic u Zlína nebo dokonce z Břeclavi,” sdělila autorka lektorovaného programu – muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Zatímco nejmenší děti čeká především spousta barevných obrázků, herních aktivit (počítání hromádek jídla, třídění látkových potravin, měření sáhů a loktů apod.), voňavého koření nebo povídání říkanek, starší děti zkouší chemické pokusy, seznamují se s pravidly správného stravování, výživovou pyramidou nebo s riziky potravinářských barviv a jiných aditiv známých jako „éčka“.

Nejstarší návštěvníky pak navíc čeká diskuze o aktuálních potravinových aférách, o vlivu nejrůznějších syntetických látek na naše zdraví nebo třeba i problematika poruch příjmů potravy jako je anorexie, bulimie nebo méně známá orthorexie.

Reakce učitelů i žáků jsou nadšené. Děti s radostí plní zadané úkoly a často samy od sebe kladou zvídavé a zajímavé otázky, týkající se stravování a jídla. Většina dětí se totiž s problematikou kvality a nekvality potravin již setkala – buď mají informace z domova, nebo z nejrůznějších médií. Pedagogové vítají preventivní charakter programu, ale i jeho formu.

„Je to velice názorné, poučené i hravé. Poznám, když děti něco baví a tohle je bavilo ohromně. Rozhodně doporučím program dalším kolegyním,“ sdělila po absolvování programu Mgr. Lenka Foldynová, třídní učitelka 3. B ze Základní školy U Tenisu v Přerově.

Školní rok rychle spěje ke svému konci, šance navštívit program Víš, co doopravdy jíš? tu však je i nadále. „Ve druhé polovině června se stále najde pár volných termínů, navíc program zůstává v nabídce až do 27. října, takže kdo nestihne Muzeum Komenského v Přerově navštívit nyní, má příležitost i v dalším školním roce,“ doplnila Trtíková.

Výstava Šejdíři a šizuňkové a její doprovodné akce včetně edukačního programu pro školy budou probíhat do 27. října 2019 v prostorách přerovského zámku.

Výstavu finančně podpořilo Statutární město Přerov a Olomoucký kraj.

Další informace:

Mgr. Jana Trtíková, e-mail: trtikova@prerovmuzeum.cz

tel.: 725 337426, 581 201 929

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám