Hlavní obsah

Legendární kapela Progres 2 vystoupí v Brně

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert legendární brněnské rockové skupiny Progres 2, na kterém zazní skladby ze všech alb čtyřicetileté historie této kapely, se chystá na pátek 18. února. Uskuteční se v Lidovém domě Musilka v brněnských Husovicích.

Článek

Progres 2 je brněnská rocková skupina hrající od roku 1968 dodnes.

Původně kapela vystupovala pod názvem The Progress Organization (1968–1971). Spoluzaložili ji bubeník Zdeněk Kluka a kytarista Pavel Váně, bývalý člen Synkop 61. V roce 1977 nahrála jednu desku pod názvem Barnodaj a od roku 1977 hraje skupina již jako Progres 2, s výjimkou let 1987 až 1990, kdy používala název Progres-Pokrok.

Zakládajícími členy The Progress Organization v roce 1968 byli: Zdeněk Kluka - bicí, zpěv; Pavel Váně - kytara, zpěv; Jan Sochor - klávesové nástroje, zpěv a Emanuel Sideridis - baskytara, zpěv. Kapelou za dobu její existence prošla celá řada výrazných hudebních osobností. Bubeník Zdeněk Kluka jako jediný prošel všechna období skupiny a podílel se na všech albech.

První album Barnodaj (Supraphon, 1971) bylo ihned po vydání vyhlášeno v anketě časopisu Melodie Deskou roku. Dodnes patří toto album mezi významné počiny českého rocku a jeho písničky, zahrnující styly od rocku přes blues, soul, jazz až po náznaky vážné hudby, neztratily dodnes nic ze svého kouzla.

Z jejich originální tvorby stojí rozhodně za zmínku série rockových oper s názvem Dialog s vesmírem, což byly koncerty s prvním scénickým audiovizuálním rockovým projektem u nás. Při koncertech byly promítány obrázky či různé předem natočené sekvence. Album Dialog s vesmírem vyšlo teprve v roce 1980, projekt ale nebyl natočen celý, deska byla označena pouze jako průřez rockovou operou.

V současnosti kapela koncertuje ve složení Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Pavel Pelc a Miloš Morávek. V přípravách je i kniha nejen o historii této kapely. Sepsání knihy vzpomínek inicioval hudební publicista Petr Gratias.

Další informace o kapele, jejích členech i diskografii naleznete zde: http://www.progres2.org/

Koncert skupiny Progres 2 se koná v sále Lidového domu Musilka v brněnských Husovicích ( http://ksomega.cz/ ) v pátek 18. února od 19.30 hodin. Vstupenky v ceně 210 Kč zakoupíte v obvyklých předprodejích, zbylé vstupenky pak na místě za 230 Kč. 

Reklama

Výběr článků

Načítám