Hlavní obsah

Ledová perníková chaloupka už roste v Kroměříži, doplní výstavu betlémů

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál výstaviště Floria v Kroměříži je až do 16. prosince dějištěm výstavy betlémů. Organizátoři připravili pro návštěvníky mimo jarmarku a víkendového programu Pohoda Vánoc také ledové překvapení. V průběhu pátku se představí ledová socha – 2,5 metru vysoká perníková chaloupka.

Foto: Archiv Dagmar Hrabalové

Dagmar Hrabalová - Smetanová spolu s manželem organizuje od roku 1998 sochařské symposium Sněhové království.

Článek

Na soše pracuje čtveřice sochařů, kteří se ledovému sochání věnují několik let. K jejich dílům patří např. známé Sněhové království, které na Pustevnách každoročně obdivují tisíce lidí. K práci používají speciální sekery a pily na hrubé opracování ledu, a také dláta k finálnímu  zdobení a úpravám.

Na konci se dílo obvykle vyhlazuje plamenem pro dosažení výsledného efektu. „Dnes je optimální počasí, takže nám práce jde od ruky. Běžně jsme ale zvyklí pracovat i ve velkých mrazech a to potom pořádně mrznou nejen ruce,“ uvedla akademická sochařka Dagmar Hrabalová z Rožnova pod Radhoštěm.

Pily a sekery se do 2,5 tunového kvádru ledu zařízly ve čtvrtek ráno s tím, že dílo by mělo být hotové ještě v noci. „Pokud se budou teploty pohybovat kolem nuly, vydrží ledová socha i měsíce. Při teplotách do 4 stupňů nad nulou je její životnost maximálně 3 týdny,“ informovala mluvčí výstaviště Hana Matulová.

Součástí výstavy je Vánoční jarmark s výrobky tradičních řemesel a zábavným programem pro všechny generace, který se uskuteční o tomto víkendu 8. a 9. prosince. Děti se mohou těšit na bublinovou show, loutková představení nebo kytarový koncert ZŠ Slovan. Zahrají i Kašpárkovi kamarádi, na které naváže slavnostní rozsvícení Vánočního stromu Floria, spojené s překvapením. V neděli pak přijde kouzelník a výstaviště znovu prozáří bubliny vánočních přání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám