Hlavní obsah

Lapidarium v Dobrušce ozdobily sklomalby a letní dekorace

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklomalby a letní dekorace je název další výstavy, která zdobí od 1. srpna prostory lapidária v budově Městského úřadu Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Článek

Obrázky hlavně s biblickými motivy, ale také lidovými tématy jako je pečení chleba, paličkování, tlučení másla, zasazené vesměs do jednoduchých dřevěných rámečků, v nichž nejlépe vynikají, zde vystavuje Janka Schmidtová ze Šedivin u Deštného.

„Malbě na sklo mě naučila maminka Zuzana Vaňousová-Kronerová. Převzala jsem její techniku a začala si tvořit vlastní náměty ze zdejšího kraje. Později jsme si spolu náměty a zkušenosti vyměňovaly. Maminka jako jediná na Slovensku malovala lidové písničky. Námětem byla píseň a součástí obrázku byla potom i část textu. K tomu ji inspirovali její přátelé – zpěváci lidových písní, již nežijící manželé Jurgovi z jejich společného rodné kraje - Kysuc,“ říká autorka používající techniku řemesla, které má v Orlických horách dlouhou tradici.

Zajímavostí podmalby na sklo oproti malbě na papír nebo plátno je to, že se na výsledný obrázek díváme z druhé strany, než se maluje. Nejdříve se tedy malují detaily, které se postupně překrývají, a na úplný závěr se dotvoří pozadí každého námětu.

Kořeny podmalby na sklo sahají až do starého Egypta. Tato technika se rozšířila nejvíce v Itálii, ale také v Německu, Francii a v neposlední řadě i na našem území. Prvními, kdo u nás podmalby na sklo začali používat, byli zřejmě skláři, kteří techniku používali jako doplňkovou činnost. V regionu Orlických hor byla dílna na výrobu obrázků na skle v Deštném a také v Králíkách.

Janka Schmidtová má za sebou řadu úspěšných výstav, mimo jiné i v rodné Povážské Bystrici, byla představena i v jednom z dílů pořadu ČT Toulavá kamera. Za krásné obrázky, které vznikají pod jejíma rukama, získala mimo jiné Ocenění za lidovou tvorbu v oboru podmalby na sklo „Zlatý kolovrat“ v Hradci Králové,    

Podmalby na skle Janky Schmidtové v dobrušském lapidáriu doplnila svými letními dekoracemi Renata Pultarová, která má svůj ateliér v Opočně. O předmětech určených na zkrášlení interiérů tvrdí: „Dekorace a design jsou činnosti blízké mému srdci. Jejich prostřednictvím jsme schopni vyjádřit svá přání, nálady a pocity.“

Výstava sklomaleb a letních dekorací potrvá do konce srpna a přístupna bude ve všední dny během provozní doby Městského úřadu Dobruška.  

Reklama

Výběr článků

Načítám