Hlavní obsah

Kytarový virtuos Lukáš Sommer představí svou hudbu na Filipínách

Novinky, Emílie Moláčková

Lukáš Sommer, český hudební skladatel a kytarista, bude 7. května reprezentovat Českou republiku koncertem na každoroční světové přehlídce Euro-Pinoy Concert, která se uskuteční na Filipínách v rámci European Month of Culture v historické části hlavního města Manily.

Foto: Laura Šustrová

Lukáš Sommer společně s kmotry své knihy houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným a herečkou Zdeňkou Žádníkovou

Článek

V rámci koncertního turné Lukáš Sommer vystoupí se svým kytarovým programem i v Makati, Puerto Gallera a Diliman, kde na prestižní univerzitě University of the Philippines Diliman představí kromě své hudby také české kytary.

„Možnost oslovit studenty a kantory z celého světa chci využít co nejplodněji. Rozhodl jsem se proto, mimo jiné, propojit filipínskou univerzitu s českými výrobci hudebních nástrojů z firmy Strunal Schöenbach," uvedl Sommer.

Lukáš Sommer v místě povede též celodenní masterclass na International School, kde studuje většina českých dětí žijících v Manile. Zároveň zde bude poprvé v zahraničí představena Sommerova dětská učebnice Chci být kytarista, která nedávno vyšla jako novinka ve vydavatelství Bärenreiter.

Bezprostředně po závěrečném koncertu čeká úspěšného kytaristu a skladatele náročný kytarový recitál na festivalu Guitar VIK ve Lvově. „Na přelet mezi Filipínami a Ukrajinou se těším. Loni jsem takto absolvoval koncerty v rozmezí dvou dnů, jeden v Chicagu, druhý v Novém Dillí. Je to zážitek svého druhu,” podotkl.

Po návratu ze zahraničního turné 15. května zazní v Jablonci nad Nisou v premiéře jeho kytarový kvartet Chicago steps věnovaný Pražskému kytarovému kvartetu. 11. července provede světoznámý houslista Pavel Šporcl s orchestrem PKF jeho Houslový koncert vytvořený na objednávku Hudebního festivalu Znojmo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám