Hlavní obsah

Kynžvartský zámek získal prestižní ocenění Evropské dědictví

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Metternichovský zámek Kynžvart, který spravuje Národní památkový ústav, obdržel prestižní ocenění Evropské dědictví. Klasicistní venkovské sídlo Mettternichů s rozsáhlými sbírkami a velkým parkem je národní kulturní památkou.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek Kynžvart

Článek

Ocenění se uděluje každé dva roky památkám oslavujícím evropskou historii. Letos bylo Evropskou komisí vyhlášeno 31. března, předávání plaket bylo vzhledem k aktuální situaci zrušeno.

Málem podlehl dřevomorce

Zámek Kynžvart sloužil jako místo diplomatických setkání, kde se hledala společná řešení evropských problémů za iniciativy kancléře Metternicha, nejslavnějšího majitele kynžvartského zámku a panství.

Zámek byl Metternichům v roce 1945 zkonfiskován. Po konci 2. světové války zde krátce sídlilo velitelství 3. divize americké armády. Roku 1947 ho zpřístupnili veřejnosti. V roce 1976 byl uzavřen a kompletně vystěhován kvůli dřevomorce domácí, která napadla část podlah, krovů a knihovny.

Část expozice zpřístupnili až v roce 1994 po generální opravě. Celková rekonstrukce stála 82 milionů korun, dokončili ji v roce 2000 s podporou z evropského programu PHARE.

Od roku 2005 je zámek členem mezinárodní Hradní stezky / Burgenstrasse, spojující desítky památek trase dlouhé přes tisíc kilometrů mezi Mannheimem a Prahou.

Zámek Kynžvart je, jako všechny tuzemské památky, v současnosti uzavřen, do parku se smí.

Bylo oceněno také Brno, Praha, předtím Olomouc

Kromě zámku Kynžvart byl letos porotou oceněn rovněž soubor meziválečných experimentálních sídlišť moderní architektury, mezi kterými jsou i pražská osada Baba a osada Nový dům v Brně.

V roce 2015 získalo ocenění Arcidiecézní muzeum a Přemyslovský hrad v Olomouci.

Novými držiteli značky Evropské dědictví se letos mj. staly archeologické naleziště se zbytky antického osídlení v italské Ostii, skupina historických domů nazývaná Tři bratři v lotyšské Rize, Podvodní kulturní a přírodní dědictví s vraky lodí u portugalských Azor, vilové kolonie moderní architektury - kromě Česky také v Německu, Polsku a Rakousku...

Celkem nese označení Evropské dědictví 48 památek po celé Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám