Hlavní obsah

Kvůli tvůrčím dílnám klatovského pavilonu skla by se studentka medicíny přestěhovala do Klatov

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend s vánočními ozdobami – tak se jmenovala akce, která proběhla 1. a 2. prosince v klatovském pavilonu skla PASK. Na akci zavítaly stovky lidí. Přišli si vytvořit vlastní originální dekory na skleněných koulích, zvonečcích či srdíčkách tak, aby měli na stromeček tu nejkrásnější vánoční ozdobu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na Víkend s vánočními ozdobami zavítaly do PASKu stovky lidí. Na snímku šest studentek II. lékařské fakulty v Praze s lektorkou Janou Lojdovou

Článek

Šikovné lektorky odborně vedou

„Spolupracuji s kurátorkou Jitkou Lněničkou a ta vymýšlí pořád něco nového. Takže letos jsme pro děti vymyslely zdobení skleněných ozdob, které jsme nechaly vyrobit specielně pro tento účel v Železném Brodě. Máme zvonečky, koule a srdíčka, které zdobíme různými technikami. Pro letošní rok zase paní kurátorka vymyslela z korálků dělat prostorové ozdoby, takže fantazii se meze nekladou. Jen za dnešní dopoledne přišly spousty lidí. Máme radost. Lidi to baví, už jsou zvyklí sem chodit," uvedla lektorka Marie Kubalíková.

Studentka nečekala, že prožije dokonale třpytivý víkend

Na akci do klatovského pavilonu skla zavítala i dvacetiletá Barbora Černá z Chomutova.

„Jak jsem se sem dostala? To je zajímavý příběh. Nás je tady celkem šest studentek a jsme spolužačky ze stejného ročníku II. lékařské fakulty v Praze a rozhodly jsme se, že takhle před Vánoci pojedeme na wellness víkend. Na slevomatu jsme našly Klatovy, takže jsme vyrazily, a právě jedna z kamarádek cestou ve vlaku hledala, co bychom mohly dělat. Přitom jsme narazily na Víkend s vánočními ozdobami a řekly jsme si, že do toho musíme jít. Nečekaly jsme, že to bude tak skvělé a třpytkaté, prostě dokonale třpytivý víkend,” řekla studentka.

„Už jsme vyzkoušely malovaní barvičkami na ozdoby, teď jsme se pustily do zdobení ozdob třpytkami. Já myslím, že každá zapojila spoustu své fantazie, všem se nám to povedlo a že se maminkám a babičkám bude líbit, co jim přivezeme z wellnessu za suvenýry,” dodala Barbora.

Slovo dostala i studentka Gajane Santrosian. „Mně se tady moc líbí. Je to pro mne hodně velký relax, kde můžu použít kreativitu, uvolnit se a prostě se umělecky vyřádit, protože na to během školního roku moc času nemám. A tady je to fakt skvělé," přiznala Gajane.

„Když jsem zjistila, že tato akce je tady každoročně, řekla jsem, že se do Klatov přestěhuju! Pavilon skla vidíme úplně poprvé. Jsou tu i výborné lektorky. Obdivuji, že všechno stíhají. Pracovat s malýma dětičkama je složité, protože třpytky jsou všude,” dodala s úsměvem Barbora Černá.

Z malé umělkyně se stala princezna se zlatou hvězdou na čele

Na akci přišla i sedmiletá Linda Schneedörflerová z Neznašov. „Přišly jsme si sem udělat vánoční ozdobičky společně s maminkou a sestrou Elinkou. Namalovala jsem si zvoneček a kouličku s třpytkama. Nejvíc mne bavily třpytky a navlékání barevných korálků," prozradila Linda, která díky svému tvůrčímu zaujetí měla třpytky na obličeji, na čele, zkrátka všude.

„Už jsme tady podruhé. O akci jsme se dozvěděly z facebooku. Možná do budoucna bych ocenila trošku větší propagaci této akce. Jinak jsme strašně rádi za organizaci, jsme samozřejmě rádi, že se v Klatovech tyhle akce pro děti a rodiče konají. A PASK je strašně krásný prostor, takže sem rádi chodíme. Byli jsme tu už loni na vánočním zdobení. A co mne ze všech technik nejvíc bavilo? Určitě malování na skleněné ozdoby. Namalovala jsem si velké koule a srdíčko," dodala maminka Lindy, Dagmar Schneedörflerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám