Hlavní obsah
vídeňský řízek Foto: Oesterreich Werbung/Eisenhut und Mayer

Kulinární putování po Rakousku - od řízku po sachr

Říká se, že u jídla se nejlépe pozná pravá duše národa. Co podle tohoto pravidla prozrazují regionální speciality o Rakušanech? Určitě to, že jsou požitkáři, kteří milují svoji domácí kuchyni. Zkrátka čím je pro Američana hamburger nebo pro Japonce sushi, tím je pro Rakušana jeho oblíbený řízek.

vídeňský řízek Foto: Oesterreich Werbung/Eisenhut und Mayer
Kulinární putování po Rakousku - od řízku po sachr

Cizinec z Benátek

Kulinární putování nemůžeme začít jinde než u řízku. Přesněji u pořádného kusu masa, který na talíři zakrývá i přílohu a zeleninovou oblohu z něj dávno nemilosrdně vytlačil na salátovou misku. 

Dokonalý vídeňský řízek poznáte podle toho, že se kromě něj na talíř už nic jiného nevejde. Stačí si ho představit a už se vám sbíhají sliny. Radost a těšení mu pak nezkalí ani zjištění, že proslulý vídeňský řízek vlastně vůbec nepochází z Vídně, ale z Benátek. Italští kuchaři obalovali maso ve strouhance a následně ho smažili už v 16. století. Existují také domněnky, že ještě před nimi používali stejný postup židovští obyvatelé Cařihradu.

Do Rakouska se řízek podle legendy dostal až v roce 1857 díky slavnému maršálovi Radeckému. V Rakousku pak byl tento pokrm během císařské éry doveden k takové dokonalosti, že je dnes všeobecně považován za tradiční a nepřekonatelnou rakouskou specialitu.

Milovníci řízků po celém světě proto znají a zcela samozřejmě používají i jeho německý název Schnitzel.

To sladké slovo Sachr

Daleko za hranicemi své země je známý také linecký dort, kterému propůjčilo jméno hlavní město Horního Rakouska. Popis postupu jeho přípravy bývá dokonce považován za celosvětově nejstarší psaný recept na dort!

Dnes je tahle křehká sladká delikatesa podobně proslulá jako Sachr a tyhle dva dorty spolu soupeří o to, který je častějším suvenýrem, jež si turisté z Rakouska odvážejí.

Čokoládový dort – podobně jako řízek – nepatří mezi vídeňské vynálezy, ovšem u legendárního Sachrova dortu nemůže nikdo o jeho vídeňském původu pochybovat. Dort poprvé upekl roku 1832 šikovný kuchařský učedník Franz Sacher. O to, že je dnes právě Sachrův dort nejproslulejší ze všech čokoládových dortů, se zasloužil syn jeho tvůrce, Eduard Sacher.

Za vším hledej knedlík

O tom, že Rakušané a Češi mají mnoho společného, není pochyb. Ovšem zřejmě nejjasnějším důkazem společné česko-rakouské minulosti je knedlík. Původně českou kulinářskou specialitu najdeme na jídelních lístcích prakticky po celém Rakousku.

Historie rakouského knedlíku se začala psát na březích hornorakouského jezera Mondsee. Tuto oblast začali lidé osidlovat již před téměř 4000 lety. V jejich příbytcích byly při vykopávkách objeveny zbytky prehistorických knedlíků. 

Knedlík pronikl úspěšně v různých podobách do řady světových kuchyní. V Salcburku můžete navštívit slavnou Knedlíkárnu, kde ochutnáte tradiční ručně dělané knedlíky, ale i tak ojedinělé speciality, jako jsou knedlíky s tyrolským špekem, vejcem a hlávkovým salátem, nebo bramborové knedlíky v sezamovém kabátku s pastou wasabi a domácím chilli-dipem.

Alpské zlato

Na samém západě Rakouska se vyrábí alpská pikantní aromatická specialita: horský sýr neboli Bergkäse. Tvrdý sýr mléka má mimořádně dlouhou trvanlivost.

Nesmíme zapomínat na šnaps, nejlepší je spolu se slaninou na horských statcích. V Korutanech mi chutná mimořádně, enciánový obzvlášť.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků