Hlavní obsah

Krumlovský hastrman letos již poosmé, tentokrát ale na Lipně

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník již tradičního českokrumlovského závodu v ploutvovém plavání se letos přesouvá do Dolní Vltavice na Lipenské přehradě. Děje se tak proto, že se krumlovské jezy z důvodu bezpečnosti musely plavcům uzavřít.

Foto: Martin Kopačka

Nebude chybět ani hastrman.

Článek

Sobota 27. dubna bude na Lipně patřit příznivcům ploutvového plavání na otevřené vodě. O tomto víkendu totiž v Dolní Vltavici proběhne 8. ročník tradičního mezinárodního závodu v ploutvovém plavání Krumlovský hastrman.

Na Lipně z důvodu bezpečnosti

Plavecká soutěž pořádaná vodními záchranáři se letos výjimečně přesouvá z Vltavy na Lipno. Obvyklé místo startu a cíle, tedy park v Českém Krumlově, nahradí prostranství před základnou českokrumlovských záchranářů v Dolní Vltavici. V Krumlově totiž probíhá rozsáhlá rekonstrukce jezu pod plášťovým mostem. Závod včetně doprovodného programu proběhne od 11 do 15 hodin.

Ukáže se i česká špička

Milan Bukáček, velitel záchranářů, prozradil, že závod slibuje napínavý souboj mladých českých plavců na otevřené vodě. Favority jsou Filip Toul z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Aleš Berounský, odchovanec českokrumlovských záchranářů.

Toul bude obhajovat zisk Putovního poháru starosty města Český Krumlov pro celkově nejlepšího plavce soutěže. Berounský zase slavil úspěch na mistrovství Evropy juniorů ve vodním záchranném sportu. Z druhého největšího jezera ve Švédsku si loni odvezl stříbrnou medaili.

„Závodu se jako obvykle zúčastní naši nejlepší plavci, kteří již několik let  úspěšně reprezentují českou Vodní záchrannou službu na předních evropských soutěžích v záchranném sportu,“ uvedl předseda VZS Český Krumlov. Nebudou chybět ani  hornorakouští vodní záchranáři, kteří se svými kolegy z Českého Krumlova dlouhodobě spolupracují.

O zábavu nepřijdou ani přihlížející

Na své si letos přijdou i návštěvníci, kteří plavání v zatím ještě velmi chladné vodě, nevyhledávají. V rámci doprovodného programu si budou moci vyzkoušet první pomoc či jízdu na mořském kajaku. Pro veřejnost  vodní záchranáři připravili také ukázky záchrany tonoucích a mnoho zajímavých prvků ze samotného výcviku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám