Hlavní obsah

Krasobruslaři z celé ČR soutěžili v Prostějově

Novinky, Barbora Burešová

Od rána až do pozdních večerních hodin se v sobotu 12. března na ledě prostějovského zimního stadionu vystřídali krasobruslaři všech věkových skupin. Velké ceny města Prostějova, jejíž součástí je také Přebor Olomouckého kraje, se letos zúčastnilo přes 180 soutěžících z Moravy i Čech.

Foto: Oto Vystavěl
Článek

Startovalo se ve dvanácti kategoriích, a v každé z nich byly k vidění velmi působivé krasobruslařské výkony. Akce byla zdarma přístupná široké veřejnosti, většinu diváků však tvořili hlavně rodiče, kteří přišli své talentované děti podpořit. V průběhu celého dne se na ledě vystřídali krasobruslaři od těch nejmenších v kategorii přípravka-prvky, kde nejmladším účastníkům byly pouhé tři roky, až po dospělé v kategorii adult.

„V rámci Olomouckého kraje jde o jedinou soutěž pro sólové kategorie žactva,“ sdělila trenérka Kraso-bruslení Prostějov Monika Tanečková.

Závodníků se na prostějovském stadionu sešlo dohromady přes 180, což je asi nejvíc za poslední roky. Za Prostějov jich potom startovalo 27, a mnozí z nich svůj krasobruslařský oddíl skvěle reprezentovali. Z těch nejmladších to byly Martina Soldánová, Lucie Soldánová a Regína Mládková, které se v kategorii přípravka–volná jízda umístily na osmém, devátém a čtrnáctém místě z celkových čtyřiadvaceti dívek a chlapců.

Zlatou medaili v kategorii mladší žačky „A“ získala Anička Vystavělová, která se tak stala vítězkou jak Velké ceny Prostějova, tak Přeboru Olomouckého kraje, a dalším významným úspěchem byla výhra Elisabety Kořínkové v prestižní kategorii žačky „A“. Obě nadějné mladé krasobruslařky tak potvrdily svá vedoucí místa v národním žebříčku Českého krasobruslařského svazu.

V žačkách „B“ se umístila na krásném čtvrtém místě Tereza Rabalová a hned za ní skončila Nicol Lugrová. V nejstarší kategorii adult se nejlépe dařilo Lence Hrdličkové, která si odnesla bronzovou medaili.

O výsledcích rozhodovala pětičlenná porota, která hodnotila každou soutěžní jízdu. „V porotě zasedají kvalifikovaní rozhodčí, kteří hodnotí nejprve technickou hodnotu, a potom provedení“ vysvětlila Monika Tanečková. Maximální bodové ohodnocení v obou kritériích je šest, tak vysoké se ale málokdy objeví, a už kolem tří bodů se dá považovat za nadějné.

Za krásným soutěžním vystoupením ve třpytivých šatech stojí pro krasobruslaře dlouhá a náročná příprava. „Bruslím vlastně skoro každý den, a kromě toho musím chodit ještě na balet a gymnastiku. Ale baví mě to,“ říká soutěžící z kategorie přípravka Lucie Soldánová.

Pro ty, kteří končí na stupních vítězů, je často tento náročný sport předností a nemají problém se kvůli němu přizpůsobit. „S krasobruslením jsem začala v pěti letech tady v Prostějově, a od třinácti bydlím přes týden kvůli tréninku až v Karlových Varech,“ sdělila vítězka kategorie žačky Elisabeta Kořínková.

Reklama

Výběr článků

Načítám