Hlavní obsah

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve na Kremličkovo dílo

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro milovníky českého umění 20. století připravila Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně výstavu s názvem Rudolf Kremlička (1886 - 1932): Cesta k modernímu obrazu. V reprezentativním průřezu představuje Kremličkovo malířské dílo, charakterizované prolínáním figurálních motivů s krajinomalbou.

Foto: archiv KGVUZ
Článek

„Výstava Rudolfa Kremličky navazuje na volnou sérii výstavních projektů Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, které jsou věnovány vrcholným představitelům české výtvarné scény v přelomovém období závěru 19. a první poloviny 20. století,“ uvedla kurátorka výstavy Mgr. Pavlína Pyšná.

Jádro expozice se odvíjí od děl ze sbírky zlínské galerie, které doplňují téměř čtyři desítky obrazů zapůjčených z významných sbírkových institucí v čele s Národní galerií v Praze, Moravskou galerií v Brně či Západočeskou galerií v Plzni. Krajská galerie se rozhodla uspořádat tuto výstavu také s ohledem na to, že ve Zlíně se Kremličkova samostatná výstava konala naposledy před padesáti lety.

„Na výstavě jsou zastoupeny Kremličkovy práce ze všech etap jeho tvůrčí činnosti. Nejranější tvorbu prezentují žánrové postavy z pražského i venkovského prostředí, které autor vytvářel pod vlivem akademického studia u Hanuše Schwaigra (1907 - 1910). Vrcholná tvůrčí perioda, uvozená rokem 1915, zahrnuje řadu virtuózních variací ženských postav. Procházejí umělcovými obrazy s náměty tanečnic, myček a zejména toalet, které zpodobují upravující se či osušující se nahé ženy v uzavřené místnosti,“ představila výstavu kurátorka Mgr. Pavlína Pyšná.

Expozice nabídne návštěvníkům také pohled na Kremličkovu krajinářskou tvorbu, která vycházela ze zážitků získávaných na různých místech rodné země, ale také během oblíbených zahraničních cest. 

Výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 30. dubna.  Připraveny jsou i komentované prohlídky s kurátorkou výstavy v úterý 11. a 25. dubna vždy v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám