Hlavní obsah

Krajem Pánů kluků mezi skvosty lidové architektury

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Je až vtíravá písnička Nestůj a pojď z filmu Páni kluci, který se natáčel nedaleko zubrnického skanzenu v Levíně. Točilo se v roce 1975, nádraží je v soukromých rukách, drahám již dávno nepatří. Dýchne tu na vás jen nostalgie, jinak nic. Levín má evropský unikát - kulatý kostel. Stojí za návštěvu.

Foto: Vratislav Konečný

Část expozice nádraží Zubrnice-Týniště

Článek

Z Polabské nížiny se vynoří náhle, uzavřou obzor. Žádné souvislé pásmo, jen výrazné individuality. Kopce Českého středohoří, krajina pro oko nenasytná, romantická a okouzlující. Pod nimi se rozprostírají stará města i vesnice. Prolínal se tu český a německý živel, vesnická architektura je hrázděnek a roubenek je toho dokladem. Výsledkem jsou patrová stavení s podstávkou.

Zubrnice ve stínu Bukové hory jsou jednou z nich. Přijíždíte do normálně fungující vsi, která je zároveň skanzenem. Vznikl roku 1988, jako nejmladší u nás. Základem bylo několik domů v centru obce, které zachránili před zkázou nadšenci z tehdejšího Okresního vlastivědného muzea v Ústí nad Labem.

Nejhezčí cesta, pokud jedete autem nebo na kole, je od Litoměřic, můžete ale zkusit i vystoupat kopce od Velkého Března, tudy je ale hezčí jízda lokálkou.

Okradený Nepomuk

Prohlídkovým muzeálním domem s průvodcovskou službou je návesní statek, který se stal základem skanzenu. Postavili ho v roce 1808, v interiéru najdete expozici lidového nábytku, jakož i dobové fotky ze Zubrnic a okolí. Ve dvoře stojí dřevěná kůlna přenesená ze Sulevic, stodola, sušárna na ovoce.

Nacházíme se v kraji meruněk, jablek a dalších chutných plodů, z nichž prababičky i babičky zužitkovaly kde co. Najdete tu i bylinkovou zahrádku, ta nechyběla u žádného venkovského stavení. Kdepak ozdobné kytičky, půda musela dávat především užitek.

U kostela, který stojí naproti statku, jsou usazeny smírčí kříže z Chabařovic a Hrbovic. Stavěly se v místech tragédií, zločinů i neštěstí, jako usmiřovací gesto. Jejich příběhy jsou mnohdy fascinující.

Venkovskou školu najdete za kostelem, stojí na místě původní dřevěné, učebna je koncipována jako třída po 2. světové válce. Určitě nezapomeňte navštívit vesnický obchod z přelomu minulého století, teď tu prodávají upomínkové předměty.

U sochy Jana Nepomuckého někdo spáchal smrtelný hřích, druhý den po instalaci pozlacené svatozáře ji někdo ukradl, ve středověku by přinejmenším přišel o ruku. U hřbitova při příjezdu do vsi vás uvítá hrázděná kaplička ze Žichlic.

Poslední z 20 mlýnů, pil a náhonů najdete za vsí. Stojí tu od roku 1803. Zbytek nepřežil kolektivizaci. Obnovuje se i týnišťský mlýn na horní vodu.

Do Zubrnic, kde se pořádá řada kulturních akcí téměř celoročně, táhne ještě jedna věc. Nad obcí prochází trať z Velkého Března.

U nádraží Zubrnice-Týniště najdete malé železniční muzeum, budova nádraží z roku 1890 slouží jako expozice. Točil se tu film Rebelové a v nedalekém Levíně již zmíněný kultovní film nejen pro děti. Snímek Páni kluci, na motivy Twainových Dobrodružství Toma Sawyera, tu uvedla v nesmrtelný, ryze český život paní režisérka Věra Plívová-Šimková. Podstatnou část točili v Litoměřicích, v hlavních rolích s Ivou Janžurovou, Karlem Augustou a Michalem Dymkem. 

S písní Nestůj a pojď z Pánů kluků opouštíme Zubrnice a třeba zas někdy…

Reklama

Výběr článků

Načítám