Hlavní obsah

KOVO zahajuje vyjednání o nové kolektivní smlouvě ve zlivském Prymu

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodli jsme se, že se dohodneme. Zhruba tak by se dal parafrázovat výsledek prvních kontaktních jednání mezi vedením zlivské společnosti Prym Consumer CZ a novým předsedou zdejší odborové organizace KOVO Markem Profantem.

Foto: Petr Pokorný

OS KOVO

Článek

„Jsou před námi jednání o podobě nové roční kolektivní smlouvy pro rok 2020. Proto je nesmírně důležité, že ochota k jednání a k nalezení přijatelného kompromisu je otevřeně deklarována oběma stranami už před jejich zahájením,“ uvedl Profant, který v čele kováků v Prymu působí teprve od července, kdy ve funkci předsedy Základní organizace OS KOVO při Groz-Beckert Czech, zastupující také kováky v Prymu a Kern-Liebers CR, vystřídal dlouholetého jihočeského zmocněnce OS KOVO a zkušeného vyjednavače Jana Švece. Ten na funkci rezignoval kvůli odchodu do důchodu.

„Samozřejmě, že důležité otázky spolu stále konzultujeme. V současné době můžu prozradit, že do vyjednávání o nové kolektivní smlouvě půjdeme s návrhem na navýšení mezd dle doporučení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS),“ poznamenal Profant s tím, že cílem je dospět k dohodě výhodné pro obě strany. Tedy respektující oprávněné požadavky zaměstnanců a zohledňující reálné možnosti firmy.

Ochotu jednat potvrdil i jednatel Prym Consumer CZ Petr Bis. „S odbory máme dlouhodobě velmi dobré a korektní vztahy i přesto, že na různé otázky se náš názor často více, či méně, liší. Nepochybuji o tom, že se domluvíme k oboustranné spokojenosti,“ konstatoval Bis.

Zlivský Prym se zhruba 200 zaměstnanci a přibližně čtvrtmiliardovými tržbami zvyšuje mzdy každoročně. Například v roce 2017 si zde lidé vydělali v průměru o pět procent více. Loni pak o dalších sedm a letos o více než čtyři procenta. Mzdy zde porostou i nadále, jakým tempem se však teprve ukáže. Na jedné straně jsou zde první signály nastupující ekonomické recese v Evropě, na druhé straně ambiciózní rozvojové plány firmy.

Ty přímo souvisejí s připravovanou transformací společnosti a změnou výrobního portfolia v souvislosti s orientací na automobilový a elektrotechnický průmysl. Záměrem firmy je i výstavba další nové výrobní haly.

„Před námi je celá řada změn, které se samozřejmě dotknou i našich zaměstnanců. Bude nutné je vyškolit na nové technologie a připravit na vše, co s přechodem na jinou výrobu souvisí. V tomto směru předpokládáme těsnou spolupráci s odbory. Připravujeme například pravidelná setkávání se zaměstnanci a právě odbory by měly v procesu transformace sehrát důležitou informační úlohu uvnitř společnosti,“ řekl Bis.

V souvislosti s rozšiřováním výroby firma hledá nové zaměstnance. Své uplatnění ve zlivském Prym Consumer CZ najdou, jak vyučení, středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní technici, tak i méně kvalifikovaní dělníci.

Vedle pevných každoročně navyšovaných mezd vyplácí firma svým zaměstnancům měsíční prémii k základní mzdě a roční bonus či nadstandardní příplatky za odpolední a noční směny, práci přesčas a práci v riziku. Poskytuje možnost čerpání náhradního volna, pět týdnů dovolené, příspěvek na závodní stravování, finanční odměny za pracovní jubilea, penzijní připojištění a řadu dalších výhod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám