Hlavní obsah

Kostelík Sv. Ducha v Dobrušce, nejvýraznější dominantu zdejší krajiny, milují lidé zblízka i daleka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevření kostelíka Sv. Ducha v Dobrušce v rámci Dnů evropského dědictví si v sobotu 7. září v podvečer nenechalo ujít velké množství lidí nejen z města F. L. Věka, ale přijeli i milovníci historie z Opočna, Nové Města nad Metují i okolních obcí Val, Semechnice nebo Bohuslavice. A nelitovali.

Foto: Dana Ehlová

Kostelík Svatého Ducha a hranolová zvonice.

Článek

Iniciátor akce - Stanislav Kupka, pro něhož je pátrání v archivech a objevování dávno uplynulých dat a událostí velkým koníčkem, se jim odměnil spoustou zajímavých informací z historie tohoto půvabného kostelíka, v další části pak upozornil na unikáty v interiéru stavby.

Navíc byla zpřístupněna hranolová zvonice, jejíž součástí byla na konci 18. století i poustevna. K radosti účastníků se rozezněl nejstarší zvon ve městě – Maria z roku 1588 od královéhradeckého zvonaře Eliáše. Na rozdíl od jiných přežil válečné rekvizice, a tak může zvonit i po více než 430 letech od odlití.

Datum vzniku původního kostela, považovaného dnes (a zcela právem) za jednu z nejkrásnějších staveb v Podorlicku, není známo. Původní dřevěný kostelík byl zřejmě v 16. století nahrazen kamenným a ten postupně prošel několika stavebními úpravami, poslední z nich mu vrátily renesanční nádech.

Přímo v kostele se nachází náhrobní kámen donátora Andreáše Nejmana z Ryglic a Lövensteinu z roku 1632. Okna zdobí vitráže, které financovaly významné rodiny žijící v Dobrušce. Svoji výtvarnou stopu zde zanechal také významný český malíř - krajinář, básník a překladatel z ruštiny František Kaván, pobývající ve městě v roce 1896 na pozvání bývalého spolužáka Otakara Hrušky. Tyto pozoruhodnosti a mnoho dalších se návštěvníci 7. září dozvěděli.

Není vůbec divu, že půvabný dobrušský kostelík Svatého Ducha, tvořící se sousední barokní zvonicí nejvýraznější dominantu krajiny, odedávna poutal pozornost nejen kolemjdoucích, ale také malířů a dnes především fotografů. Mnohá historická i současná zobrazení si mohli návštěvníci prohlédnout na výstavních panelech.

Na závěr večera, kdy už utichl vzácný zvon, dopřál varhaník Lukáš Koblása účastníkům akce vstřebat a umocnit dojmy při skladbách Pachelbela, Bacha a dalších hrou královský nástroj z konce 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám