Hlavní obsah

Korunka Luhačovice pomohla opuštěným dětem v Africe

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KORUNKA LUHAČOVICE pomohla africkým dětem. Pomoc z České republiky čítala velké množství školních pomůcek a dárků pro všechny děti. Navíc nezisková organizace z Luhačovic předala na konci loňského roku prostřednictvím velvyslankyně v Ghaně Dity Fuchsové nadaci Chance for Children na místě 1000 amerických dolarů.

Foto: archív KORUNKY LUHAČOVICE

Děti v jednom z center v Ghaně.

Článek

Humanitární pomoc osobně v Ghaně předala ředitelka KORUNKY LUHAČOVICE a Léčebných lázní Luhačovice – Sanatorium Miramare Veronika Záhorská, která během pracovního pobytu v Africe zavítala do Drop-In Centra v Ghaně, které je jednou z aktivit Chance for Children.

Tam ji i velvyslankyni přivítal Amon Kotey, spoluzakladatel Chance for Children, a jeho kolegyně a lektorka centra Laura Müller ze Švýcarska.

„Navštívili jsme děti v učebnách a krátce jsme se s nimi pozdravili. V centru se nachází několik učeben, knihovna, počítačová místnost, kuchyň a jídelna, kde děti obědvají. Po prohlídce zařízení se k nám připojila Daniela Sodjah a Daniel Awuley Nartey, se kterými jsme hovořili o fungování centra a na konci setkání jsme jim předali dárcovské dary,“ upřesnila Veronika Záhorská s tím, že dárky, které vezla z České republiky a které dětem věnovali přátelé a podporovatelé KORUNKY LUHAČOVICE zabraly více než jeden velký kufr.

Finanční dar zvýšil tak rozpočet centra, v němž důležitou rozpočtovou kapitolou tvoří také poplatky za školné pro děti v domovech. Centrum v současnosti finančně podporuje celkem více než 150 dětí, z nichž většina je starší 6 let.

„Námi darované peníze, které v přepočtu dosáhly částky 25 500 korun, centrum využije na konkrétní pomůcky nebo na stravu pro děti," upřesnila Veronika Záhorská, ředitelka KORUNKY LUHAČOVICE a Léčebných lázní Luhačovice - Sanatorium Miramare z holdingu ROYAL SPA, který se na humanitární misi spolupodílel. 

Chance for Children svou činnost zahájila v roce 1999 a jejími zakladateli jsou Amon Kotey, který sám býval v Akkře dítětem ulice, Daniela Sodjah ze Švýcarska, která pro tento projekt žije od jeho začátku, a Daniel Awuley Nartey, který se připojil v roce 2006 po dokončení studií na univerzitě.

Jednou z hlavních činností organizace je monitoring „dětí ulice“ v jedné z částí Akkry, jejich výchova a výuka, identifikace jejich rodiny nebo příbuzných, udržování kontaktu mezi dítětem a rodinou apod. Organizace provozuje Drop-In Centrum a také dětské domovy v Hebronu.

Každý den do Drop-In Centra v Abossey Okai přichází na 45 dětí, aby se zde vykoupaly, najedly, účastnili se výuky a byly v kontaktu s ostatními dětmi a hráli si s nimi o přestávkách a během odpoledního programu. Mezitím probíhá identifikace života a rodiny jednotlivých dětí, jejich kontaktování a návštěva apod. To vše je posvěceno úřadem pro sociální záležitosti – v Ghaně totiž není bez posvěcení úřadů možné brát děti přímo z ulice. 

Dvojice dětských domovů pro chlapce a děvčata v Hebronu se nachází na předměstí Akkry. Zde žijí děti, které čekají na reintegraci zpět do rodiny, a v případě, že rodinu nemají nebo je pracovníkům centra neznámá, tak zde žijí, dokud nedokončí střední školu. V domovech v současné době žije asi 70 dětí, které navštěvují dvě místní školy. Po dokončení střední školy je dětem ze strany nevládní organizace NGO poskytnuta podpora pro další studium. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám