Hlavní obsah

Konference připomene i útoky v Paříži

Novinky, Karel Šimr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden po teroristických útocích v Paříži proběhne v Praze mezioborová konference s názvem Můj soused zabiják. Její organizátoři zvou ke společnému promýšlení postoje k hrozbám v naší blízkosti.

Foto: Karel Šimr

Mezioborová konference na Evangelické teologické fakultě UK v Praze v listopadu 2013

Článek

Střelba v Uherském Brodě, sebe/vražda pádem letadla Germanwings, různé historické podoby genocidního násilí nebo aktuální teroristické činy v různých částech světa - to všechno jsou události, které způsobil někdo, komu ostatní důvěřují, nebo ho aspoň nepovažují za nepřítele.

Přemýšlení o souvislostech podobných událostí bude obsahem již šesté mezioborové konference, která proběhne v pátek 20. listopadu na Evangelické teologické fakultě UK v Praze (Černá 9).

Konferenci zahájí symbolický akt, který připomene teroristické útoky v Paříži. Úvodní přednášky otevřou téma dvojznačného pohledu na člověka jako přítele i nepřítele v pohledu studia genocidního násilí a teologie. Různé významy občanství, sousedství a pomoci připomenou zástupci těch, kdo spolupracovali po střelbě v Uherském Brodu. Závěrečná část otevře etická dilemata a položí všem přítomným otázku, jak tomu, co se děje, můžeme rozumět a jak na to můžeme reagovat.

Otázka, která má provázet celou konferenci, zní: Jak můžeme pěstovat důvěru k sobě, druhým a ke světu, když stát se může cokoliv, a zradit může kdokoliv, i my sami? A jak můžeme posílit naše odhodlání k této důvěře?

„Usilujeme o to, abychom – i prostřednictvím této konference - získávali nadhled nad událostmi, které vzbuzují strach. Neboť  strach je dobrý sluha, ale špatný pán, a bez odvahy a důvěry se těžko žije. V propojeném světě není kam utéct a nepřítele nelze snadno rozeznat. Společně se proto chceme ptát, jak věřit a rozlišovat, nezobecňovat a nenechat sebe a svoje vztahy ovládat strachem. Přes únorovou střelbu v Uherském Brodě budeme moci nahlédnout děje a dopady listopadové střelby v Paříži, uvědomovat si křehkou rovnováhu svobody a dozoru, osobního bezpečí a solidarizujícího zájmu o druhé,” uvedla za organizační tým konference psycholožka Bohumila Baštecká.

Konferenci pořádá Univerzita Karlova v Praze - Evangelická teologická fakulta ve spolupráci s Psychosociálním intervenčním týmem České republiky, Psychologickou službou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru MV ČR, Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a Spolkem krizovců a humanitářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám