Hlavní obsah

Komorní filharmonie Pardubice slaví jubileum. S Lobkowicz Triem zahraje na Pardubickém hudebním jaru

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

41. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro se dostal do závěrečné fáze. Mezi vrcholy letošní přehlídky se bezpochyby zařadí také slavnostní koncert k 50. výročí Komorní filharmonie Pardubice, který se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích.

Foto: Komorní filharmonie Pardubice (archiv)

Komorní filharmonie Pardubice oslaví padesát let svého vzniku i koncertem na Pardubickém hudebním jaru.

Článek

Koncert ovšem oslaví nejen půlstoletí od vzniku Komorní filharmonie Pardubice, ale současně připomene i šedesát let od úmrtí hudebního skladatele a východočeského rodáka Bohuslava Martinů.

V první polovině programu si tedy posluchači vychutnají hudbu tvůrce, který se v roce 1890 narodil pouhých sedmdesát kilometrů od Pardubic: „Bohuslav Martinů je rodákem z našeho kraje, patří proto k autorům, které pravidelně a velmi rádi zařazujeme do dramaturgického plánu orchestru. S radostí také kdykoli přijímáme i pozvání ke koncertnímu vystoupení v jeho rodné Poličce,“ přiblížila vazby orchestru na autora Jarmila Zbořilová, ředitelka Komorní filharmonie Pardubice s tím, že tentokrát zazní Toccata e due canzoni.

Připomeňme ještě, že Komorní filharmonie Pardubice byla založena v roce 1969 a stala se prvním profesionálním orchestrem ve východních Čechách. V současnosti v Pardubicích pořádá abonentní cykly a přijímá pozvání i z dalších měst celé republiky. Pravidelně se účastní domácích festivalů a také koncertuje ve významných sálech v Evropě i zámoří. V roce 2018 se stal jejím novým šéfdirigentem Stanislav Vavřínek, který patří k předním českým dirigentům. 

V druhé části si příznivci festivalu vychutnají monumentální trojkoncert Ludwiga van Beethovena, v němž se spolu s jubilujícími filharmoniky představí na Pardubickém hudebním jaru Lobkowicz Trio, jehož název připomíná dlouhou tradici spojení českého mecenášského rodu s  významnými skladateli 18. a 19. století.

Všichni členové tria - klavírista Lukáš Klánský, houslista Jan Mráček a violoncellista Ivan Vokáč –  jsou uznávanými sólisty a komorními hráči, společně navíc získali první cenu na mezinárodní soutěži Johannese Brahmse v rakouském Pörtschachu. Lobkowicz trio je rovněž laureátem Dvořákovy mezinárodní soutěže.

Slavnostní koncert tedy bude mít mimořádně špičkové obsazení a Jarmila Zbořilová na toto téma uvedla: „S Lobkowicz Triem spolupracujeme poprvé a moc se na to těšíme. S jeho vynikajícími jednotlivými členy je to ovšem jinak. Ti už na společném pódiu s naším orchestrem vystupovali. Lukáš Klánský a Jan Mráček jako sólisté, Ivan Vokáč jakojeden z členů velmi úspěšného seskupení Prague cello quartet. Lukáše Klánského jsme navíc doprovázeli v roce 2013 jako účastníka finále chopinovské klavírní soutěže v německém Darmstadtu.“

Slova ředitelky Komorní filharmonie Pardubice jsou tou nejlepší pozvánkou do Sukovy síně Domu hudby v Pardubicích ve čtvrtek 25. dubna.

Koncert začíná v 19 hodin a pro své posluchače ho zaznamená Český rozhlas, stanice Vltava. Programem bude provázet Jiří Vejvoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám