Hlavní obsah

Knihu mezi uměním a řemeslem představuje plzeňská výstava talentované výtvarnice

Novinky, Jan Kaše

Z čeho všeho se dá udělat knižní vazba? Jak lze využít láhev k výzdobě? Na tyto a další otázky vám odpoví nově zahájená výstava v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Jana Trnková u svých výtvorů

Článek

Ve Visio Art Gallery v Plzni byla ve čtvrtek 7. ledna slavnostně zahájena výstava s názvem Kvadratura kruhu – kniha mezi uměním a řemeslem, na které představuje svou tvorbu usměvavá a vstřícná výtvarnice Jana Trnková.  

„Jsou lidé, kterým stačí chodit do práce, odkroutit si směnu, převzít výplatu a dále se svým zaměstnáním nezabývat. Pak jsou lidé, kterým je zaměstnání posláním, hltají nové informace z oboru a neustále se snaží vylepšovat používané techniky a objevovat nové. Taková je plzeňská umělecká knihařka Jana Trnková,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.

V galerii se tak máte možnost setkat s něčím, co již v běžném knihkupectví těžko uvidíte. Překrásné, ručně zpracované knižní vazby, na které umělkyně použila opravdu širokou škálu nejrůznějších materiálů a motivů. Inspiraci hledá i v zahraničí, kde pátrá po dalších knihařských finesách, nových řemeslných postupech a inovativních metodách.

Jak sama říká, nejraději při tvorbě vazby pracuje s kůží, která je nejpříjemnější na dotyk, hodně vydrží a knize, případně albu dodá ten správný nádech. Nebojí se ale experimentovat i s jiným materiály, jako například recyklovaným papírem.

Jana Trnková má ovšem daleko širší umělecký záběr, jak ukazuje výstava. Můžeme se zadívat i na její obrazy, které jsou úžasně barevně sladěné, nepůsobí křiklavě, nepodbízí se, ale na druhou stranu díky celkové kompozici, v níž nechybí symbol kruhu, máte pocit, jako by vás chtěly vtáhnout do sebe.

V galerii bylo využito snad každé vhodné místo, včetně stropu, kam byly zavěšeny láhve, ukrývající vzkazy. Celkové uspořádání výstavy je řešeno velice citlivě, rozmístění jednotlivých exponátů nechává dostatek prostoru pro diváky, kteří si tak mohou nerušeně  vychutnat něco tak nevšedního a krásného, jako je tvorba Jany Trnkové.  

Výstava potrvá do 29. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám