Hlavní obsah

Kniha o podivném osudu spisovatele Františka Zavřela bude představena v Café Kampus

Novinky, Dana Ehlová

V salónku kavárny a galerie Café Kampus v centru Prahy bude ve čtvrtek 6. dubna představena kniha Eduarda Burgeta nazvaná Dramatik na pranýři. Podivný osud spisovatele Františka Zavřela.

Foto: Nakladatelství Academia (archiv)
Článek

Knihu o pozoruhodné osobnosti českého kulturního života první poloviny 20. století, která se svým odporem k demokratickým tradicím a přehnaným individualismem vylučovala z kontextu demokratické kultury první republiky a později byla dokonce přiřazována k autorům sympatizujícím s fašismem, uvedou historikové Jan Galandauer a Jiří Pokorný.

V průběhu literárně dramatického večera zazní také ukázky ze hry Ladislava Stýbla Heroika/Play Zavřel v podání herce Jiřího Bartoně, který k jejímu obsahu uvedl: „Tématem hry jsou osobní a profesní peripetie Františka Zavřela, ctižádostivého dramatika, který se velmi toužil prosadit na poli literatury a dramatu, což se mu ne úplně dařilo a on tím byl velmi frustrován. A své frustrace vystřeloval jako nenávistné šípy do svého okolí, proti těm "úspěšnějším".”

Herec zároveň prozradil, že tato inscenace byla uvedena zhruba před deseti lety pod hlavičkou brněnského studentského divadla Čára a on v ní hrál přímo Františka Zavřela. Zároveň se Jiří Bartoň podělil o svůj pohled na podivný osud Františka Zavřela: „Jeho tragický osud, kdy byl jako "kolaborant" po konci války vyhozen ze svého bytu a skončil jako zatracený bezdomovec v parku, je svým způsobem fascinující svojí temnotou. On byl ochotný udělat pro svůj veřejný úspěch, pro potlesk, téměř cokoliv. Byl posedlý sám sebou až do sebezničení.”

Knihu Dramatik na pranýři. Podivný osud spisovatele Františka Zavřela vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť a „hlavní hrdina“ je charakterizován takto:

„Spisovatel a dramatik František Zavřel (1884 – 1947) byl jako autor řady divadelních her, románů a básnických sbírek pozoruhodnou osobností českého kulturního života první poloviny 20. století. Svým nacionalismem, konzervativním založením, odporem k demokratickým tradicím a především vypjatým individualismem se často ocital mimo kontext liberálně demokratické kultury první republiky. Od poloviny třicátých let byl přiřazován k tvůrcům sympatizujícím s italským a českým fašismem, jeho veřejná vystupování nabývala až extrémních poloh, případně se cílenou kampaní snažil skandalizovat osobnosti domácí kultury a politiky. Monografie, která spojuje prvky biografické a obecně historické, se snaží postihnout Zavřelovo literární, dramatické i publicistické dílo v celé jeho šíři a rozmanitosti a včlenit je do kontextu tehdejší doby."

Právě herec Jiří Bartoň patří k těm, kteří už publikaci znají, a tak mohou být jeho následující slova zároveň pozvánkou k návštěvě Café Kampus ve čtvrtek 6. dubna.

„Knihu jsem četl a mohu říct, že je napsána opravdu fundovaně a přitom čtivě,” řekl a doplnil: „Je evidentní, že autor si dal velkou práci se sběrem materiálu a z knihy je též velmi znatelné, že autor sám byl v tom dobrém slova smyslu tématem pohlcen, ale přitom si jako vědec dokázal zachovat zdravý kritický odstup.”

Pořad začíná v 18.30 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám