Hlavní obsah

Klub Křišťál v Klatovech oslaví své třinácté narozeniny

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 23. ledna oslaví klub Křišťál Klatovy své třinácté narozeniny. Slavit se bude od 18 hodin ve společenském sále klatovské Městské knihovny a srdečně zvána je veřejnost. S koordinátorkou a vedoucí klubu Křišťál Miloslavou Matějkovou přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku zleva Miloslava Matějková, zakladatelka a koordinátorka klubu Křišťál při oslavě výročí 11 let činnosti klubu, rok 2018

Článek

Jak vznikl váš klub?

Klub Křišťál v Klatovech vznikl v listopadu 2006 jako součást neziskové organizace Krystal Plzeň. Po osmi letech, 1. ledna 2015, se klub osamostatnil a můžeme již mluvit o Křišťálu klatovském. Tehdy vznikl neziskový spolek, který sdružoval Klatovany i lidi z blízkého okolí s duševním onemocněním. Dá se říct, že tak vznikla svépomocná skupina lidí nad 18 let, kteří prožili či prožívají duševní onemocnění, jejich rodinné příslušníky a přátele. Spojovala je zároveň touha o něco usilovat a překonávat tak vlastní duševní onemocnění. Již v 80. letech 20. století v Nizozemsku vznikaly takové skupinky lidí, kteří si vzali za své „recovery", tj. touhu překonávat duševní onemocnění a dojít k jistému ozdravění. Sdíleli si své životní zážitky a osobní příběhy a o to samé se snaží i klub Křišťál. Nyní máme 23 členů a několik klientů, kteří nám pomáhají.

Jak to u vás funguje? 

Klub Křišťál pořádá společné akce, např. organizuje rekondiční pobyty v Kašperských Horách, chodí do solné jeskyně, pořádá naučné i relaxační vycházky a vlastivědné výlety na Šumavu. Společně s Klubem přátel Klatovska pořádáme procházky spojené s historií Klatov.

K našemu zotavení samozřejmě nejvíce pomáhají naše aktivity, proto formou arteterapie vyrábíme upomínkové předměty k různým svátkům a účastníme se výstav. Vystavujeme obrazy, fotografie, šitá zvířátka, mýdla, svíčky z vosku, květináče, náušnice a stromečky z korálků. V klubu trénujeme paměť, hrajeme na hudební nástroje, zpíváme, píšeme básně, dokonce zde vznikají hudební produkce. Hlavní naší náplní je sestavovat kulturní programy pro Oblastní charitu a Domovy důchodců. Také nám vyšly už čtyři publikace Krásnému andělovi, Antalogie poezie Křišťálu, Sen o modré růži a Úsvit naděje. 

Jak hodnotíte uplynulý rok?

Rok 2019 hodnotím jako úspěšný. O velikonočních svátcích jsme měli v klatovském Klubu seniorů výstavu a o letních prázdninách jsme měli v Městské knihovně výstavu Každý v sobě nosí poklad. Poté jsme si užili rekondiční pobyt v Kašperských Horách, kdy jsme dělali výlety a trénovali paměť. Dělali jsme autobusový výlet na zámek Kozel a Nebílovy. V září jsme společně s Ledovcem pořádali v Café Jednorožec Dny pro duševní zdraví. V prosinci jsme v Klubu seniorů měli vánoční výstavu a v Dešenicích se účastnili akce Tvoření na tvrzi.

V poslední době nás pozitivně ovlivnil plzeňský Ledovec, který má v Klatovech pobočku a zaměstnává dvě sociální pracovnice a jednoho peer konzultanta.

Jaká bude vaše oslava narozenin?

Ve čtvrtek 23. ledna od 18 hodin proběhne ve společenském sále Městské knihovny oslava výročí 13 let činnosti klubu Křišťál s hudebně recitačním programem, zejména autorskou poezií a výstavy děl členů klubu. Na oslavu zveme naše členy, jejich rodiče, významné hosty, terapeuty a lékaře, kteří s námi spolupracují nebo nám poskytli sponzorský dar, ale i širokou veřejnost. V bohatém programu se zmíníme o změnách v našem klubu a promítneme video, které zhodnotí poslední roky Křišťálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám